IT-фахівці, кухарі, механіки. У Міноборони розповіли, яких фахівців найбільше потребують ЗСУ

У Міноборони розповіли, на які професії більший попит в армії
Фото: EPA

Війна Росії проти України стає дедалі сучаснішою й технологічнішою, тому й на фронті потрібні відповідні фахівці. Про це розповів речник Міноборони Дмитро Лазуткін в інтерв'ю NV, яке опублікували 26 липня.

"Зараз дуже багато запитів на операторів БПЛА, тому що війна стає все більш високотехнологічною, дуже багато застосовується роботизованих систем, безпілотних літальних апаратів. Також дуже багато запитів є на представників IT-сфери з тих самих причин, що війна стає більш сучасною і технологічною", – сказав він.

За словами Лазуткіна, останнім часом зросла кількість запитів на тилові спеціальності, такі як кухар або діловод. Також традиційно багато запитів на водіїв, механіків, стрільців і розвідників.

Він зазначив, що багато українців за час війни пройшли курси тактичної медицини, якісь базові курси, опанували якісь навички й почуваються впевненіше.

"Ми відштовхуємося від того, що це велика країна, а армія – це, певним чином, модель країни й усього нашого суспільства. Абсолютно різні люди з різних соціальних прошарків, із різною освітою, із різною мотивацією приходять на війну", – сказав представник Міноборони.

Лазуткін також прокоментував твердження про те, що всіх, хто приєднується до ЗСУ, нібито скеровують у штурмовики. За його словами, відсоток тих, хто бере участь у штурмових діях, від загальної кількості військовослужбовців насправді не такий високий. Він зазначив, що велика кількість людей має забезпечувати роботу на лінії бойового з'єднання: хтось привозить снаряди, відповідає за логістику, годує військових, займається документами, проводить службові розслідування.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. 23 липня 2024 року Верховна Рада удванадцяте продовжила воєнний стан і мобілізацію в Україні – до 9 листопада.

У квітні в Україні ухвалили оновлений закон про мобілізацію, він набув чинності 18 травня. Згідно з однією з його норм, усі військовозобов'язані протягом двох місяців (до 16 липня) мали оновити для терцентру комплектування та соцпідтримки свої персональні дані – через ЦНАП, електронний кабінет або прийшовши у ТЦК. 17 липня в Міноборони поінформували, що за два місяці військово-облікові дані оновило майже 4,7 млн українців.