Меморіал жертвам геноциду кримськотатарського народу встановлено в Києві за підтримки Фонду Ріната Ахметова й "Метінвесту"

Для створення меморіалу використано 38,5 тонн сталевого листа виробництва "Метінвест Траметал" (Італія)
Фото: akhmetovfoundation.org

Меморіал на честь жертв геноциду кримськотатарського народу, який відкрили 11 вересня в Києві, виготовлено за підтримки Фонду Ріната Ахметова і створено зі сталі, котру безоплатно надала група "Метінвест", повідомили у пресслужбі Фонду.

"Задля того, щоб майбутні покоління знали про своє минуле, берегли свідчення про нього й не допускали повторення жахів; задля кращого, мирного майбутнього держави, української землі й народів, для яких вона є рідним домом", – наголосили у Фонді Ріната Ахметова.

Меморіальний знак є символічною композицією, в основі якої – мапа України з Кримом у центрі й чаша з кипарисом, яка символізує смуток і скорботу. Чаша відображає дім, наповнений культурними орнаментами кримських татар, а кипарис, який із неї виростає, є символом нового життя.

Для створення меморіалу використано 38,5 тонн сталевого листа виробництва "Метінвест Траметал" (Італія). Інженери й менеджери "Метінвесту" провели повноцінну операцію, яка передбачала прокат 41 сталевого листа, транспортування металу в Україну, лазерну порізку і сварку готових конструкцій для пам'ятника, зазначили у Фонді. У цих процесах активну участь брали спеціалісти "Метінвест СМЦ" і Запорізького ливарно-механічного заводу.