Мобілізованих на окупованих територіях за "декілька днів або тижнів" відправляють на фронт – Федоров

На початку окупації частини Запорізької області місцевим жителям обіцяли п'ятирічний мораторій на службу в російській армії, нагадав Федоров
Фото: Ivan Fedorov / Facebook

Мобілізованих українців із тимчасово окупованих територій росіяни відправляють на війну проти України за кілька днів або тижнів. Про це 4 жовтня в ефірі національного телемарафону повідомив голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

Відеозапис опубліковано на його сторінці у Facebook.

За словами Федорова, під призов підпадають громадяни України, які отримали російський паспорт. Водночас перебувати на окупованих територіях без російського документа – це "фізична загроза для життя і здоров'я", додав він.

"Після призову наші мешканці відправляються до навчальних центрів на територію окупованого Криму або до Новоросійська. Але це складно назвати навчанням. Це може бути декілька днів або тижнів, після чого відправляються безпосередньо на лінію фронту, і є вже випадки, про які нам відомо", – розповів Федоров.

Він зазначив, що жителі ТОТ, яких змусили вступити в армію РФ, можуть звернутися в український держпроєкт "Хочу жить", щоб урятувати своє життя.

Федоров нагадав, що на початку окупації частини Запорізької області місцевим жителям обіцяли п'ятирічний мораторій на службу в російській армії, але очікувано збрехали.

Контекст:

Від початку повномасштабного вторгнення в Україну РФ проводила відкриту мобілізацію лише один раз: 21 вересня 2022-го нелегітимний президент Володимир Путін оголосив "часткову" мобілізацію, а 28 жовтня тодішній міністр оборони Сергій Шойгу доповів про її завершення. Проте формально мобілізації в РФ не припиняли, оскільки Путін не підписував указу про її завершення.

Незаконну мобілізацію й незаконний призов російські окупанти проводять, зокрема, на тимчасово захоплених українських територіях.

Путін указом від 30 вересня 2024 року розпорядився провести з 1 жовтня до 31 грудня призов на військову службу громадян РФ віком від 18 до 30 років, які не перебувають у запасі й підпадають під призов, у кількості 133 тис. осіб.

За даними Центру національного спротиву (створеного Силами спецоперацій України ЗСУ), 2024 року приблизно 7 тис. жителів окупованих територій підписали контракт з армією РФ. Під окупацією РФ – 27% української території, говорив президент України Володимир Зеленський у серпні 2024 року.