"Московського патріархату немає". Усик на тлі заборони РПЦ в Україні відвідав службу в Лаврі, яку очолив Онуфрій

Усик називає себе релігійною людиною
Фото: lavra.ua

Український чемпіон світу з боксу в надважкій вазі за версіями WBA, WBC, WBO Олександр Усик 25 серпня відвідав богослужіння у храмі в ім'я преподобного Агапіта Печерського УПЦ МП, розташованому в Києво-Печерській лаврі. Спортсмена помітили на одній із фотографій, опублікованих на сайті Лаври.

Зазначено, що службою правив митрополит УПЦ МП Онуфрій, якого боксер називає одним із двох своїх наставників у вірі.

В інтерв'ю NV Усик пояснив, чому досі відвідує церкву УПЦ МП.

"Мене часто запитують про це люди, які ніколи в житті не були на ранковій службі. Як мені відповісти людині, яка не знає жодної молитви чи жодного разу не була на літургії? – сказав боксер. – Я – православний християнин. Я ходжу в Українську православну церкву. Московського патріархату в нас немає документально. Нехай покажуть документально... Я вірю Богу. Я ходжу… в цю церкву і буду й надалі це робити. Я – православний християнин".

Контекст:

Усик називає себе релігійною людиною. Він є парафіянином УПЦ МП. У 2018 році предстоятель цієї церкви митрополит Онуфрій вручив йому орден преподобного Іллі Муромця І ступеня. Спортсмен заявляв про намір "стати на бік ченців", якщо "радикально налаштовані люди" підуть захоплювати одну з українських Лавр.

УПЦ МП є частиною Російської православної церкви. Вона офіційно має статус "самоврядної церкви з правами широкої автономії". На соборі 27 травня 2022 року УПЦ МП заявила про свою незалежність (внесла зміни до статуту) та висловила незгоду з патріархом РПЦ Кирилом, який підтримав вторгнення РФ в Україну, проте не засудила його.

У грудні того ж року Держслужба з питань етнополітики та свободи слова провела експертизу оновленого статуту УПЦ МП і дійшла висновку, що ці зміни насправді нічого не змінюють, а формулювання у статуті про самостійність УПЦ МП практично дослівно повторюють фрази зі статуту РПЦ, де УПЦ досі вказано як її структурний підрозділ.

Рада на засіданні 20 серпня 2024 року ухвалила у другому читанні й у цілому урядовий законопроєкт №8371 про заборону в Україні релігійних організацій із центрами впливу або управління у країні-агресорі. Документ встановлює обмеження релігійним організаціям на зв'язки з РПЦ, діяльність якої в Україні забороняють. Закон підписав президент України Володимир Зеленський.

У СБУ повідомляли 20 серпня, що з початку повномасштабного вторгнення РФ відкрито кримінальні провадження щодо понад 100 священників УПЦ МП.