Одесита підозрюють в організації переправлення військовозобов'язаних за кордон за $7 тис. на таксі

За даними поліції, підозрюваний за $7 тис. обіцяв надати лист-перепустку через блокпост і організувати перетин кордону поза пунктом пропуску
Фото: od.npu.gov.ua

Поліцейські спільно з прикордонниками в Одеській області затримали 29-річного чоловіка, підозрюваного в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України. Про це 14 жовтня повідомила пресслужба обласного управління Національної поліції України.

За даними слідства, підозрюваний підшукував чоловіків призовного віку, яким тимчасово обмежено право на виїзд з України, і за $7 тис. міг організовувати їх перевезення до Молдови.

Як повідомила старша слідча в особливо важливих справах слідчого управління обласного управління поліції Тетяна Безлепкіна, фігурант, імовірно, пообіцяв "клієнту", якого знайшов в одному з месенджерів, надати лист-перепустку для безперешкодного руху через блокпост на трасі Одеса – Рені. Чоловік мав потрапити до одного з прикордонних районів Одеської області, а вже звідти перетнути український кордон поза пунктом пропуску.

"Оперативники управління стратегічних розслідувань в Одеській області Нацполіції та слідчі поліції Одещини затримали ділка, коли він організовував трансфер чоловіка, залучаючи наймане таксі та власний транспорт, й отримав обумовлену суму", – ідеться в повідомленні.

Окрім того, фігурант уже потрапляв у поле зору поліції – в суді щодо нього розглядають обвинувальний акт стосовно незаконного поводження зі зброєю та оборудок із наркотиками.

Правоохоронці провели низку обшуків і повідомили затриманого про підозру в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України (ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України). Фігурантові може загрожувати до дев'яти років ув'язнення з конфіскацією майна.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Останнього разу їхню дію продовжили до 9 листопада.

Деякі українці намагаються незаконно покину України, хоча воєнний стан передбачає, зокрема, заборону на виїзд за кордон чоловіків віком 18–60 років, окрім особливих винятків.

Із 2022 року правоохоронці викрили понад 600 організаторів незаконного виїзду за кордон, повідомив речник ДПСУ Андрій Демченко у вересні 2024 року. 12 жовтня він сказав, що із серпня прикордонники фіксують тенденцію до зменшення кількості таких спроб.