Підозрюваному в переправленні нардепа Дмитрука за кордон обрали запобіжний захід

Суд відправив під варту одного з учасників незаконного переправлення нардепа Дмитрука через державний кордон
Фото: dbr.gov.ua

Київський районний суд міста Одеси обрав запобіжний захід одному з тих, хто допомагав народному депутату Артемові Дмитруку незаконно виїхати за кордон. Його взяли під варту на два місяці. Про це 4 вересня повідомили в Державному бюро розслідувань.

Однак підозрюваний може вийти з-під варти під заставу в розмірі 5 млн грн.

Слідство встановило, що затриманий контролював наявність патрулів поблизу прикордонного пункту пропуску "Павлівка", через який Дмитрук утік за кордон.

Про це підозрюваний також інформував своїх двох спільників, які разом із нардепом втекли за кордон. Раніше їх повідомили про заочну підозру.

Затриманому загрожує до семи років позбавлення волі.

Контекст:

Дмитрук – мажоритарник, його обрали нардепом у 133-му окрузі в Одесі (балотувався від "Слуги народу"). Він – власник двох одеських спортклубів, за час перебування в парламенті зробив низку скандальних заяв, зокрема говорив, що вважає "педофілом" і наркоманом Олександра Ройтбурда – відомого українського художника, який помер 8 серпня. За словами голови фракції "Слуга народу" Давида Арахамії, він також є одним із нардепів-антивакцинаторів. 16 листопада 2021 року Дмитрука виключили зі складу монобільшості.

Дмитрук – відомий прибічник УПЦ МП, у лютому 2024 року він вніс заставу за ченця Києво-Печерської лаври архидиякона Павла (Музичука), якого правоохоронці затримали за підозрою у виправданні й визнанні правомірною збройної агресії РФ проти України.

24 серпня 2024 року Дмитрук незаконно покинув межі України, перетнув кордон із Молдовою і вилетів до Італії, повідомили ЗМІ. ДБР також відкрило кримінальне провадження за фактом незаконного перетину кордону чинним нардепом.

25 серпня Дмитрука повідомили про підозру в межах розслідування нападів на правоохоронця в Одесі й військового – у Києві.

29-го й 30 серпня на Дмитрука чекали на допити в ДБР. Він заявив у Telegram, що 29 серпня в бюро приходив його адвокат.

2 вересня Державне бюро розслідувань повідомило, що правоохоронці встановили обставини й осіб, які незаконно переправили за кордон Дмитрука.