Пушиліну оголосили підозру за депортацію українських дітей

Пушиліна підозрюють у насильницькій депортації щонайменше 31 української дитини з тимчасово захоплених районів Донецької області до Росії
Фото: EPA

Служба безпеки України заочно повідомила про підозру ватажка терористичного угруповання "ДНР" Дениса Пушиліна і ще двох чиновниць російської окупаційної адміністрації в причетності до примусової депортації дітей з окупованих територій. Про це 1 жовтня повідомила пресслужба СБУ.

За даними слідства, після повномасштабного вторгнення Росії неповнолітніх українців вивозили до пансіонату "Поляни" в Підмосков'ї, який входить до структури управління справами президента РФ.

Ідеться про 16 неповнолітніх хлопчиків і 15 дівчаток. У СБУ уточнили, що 22 дитини депортували з Маріуполя (19 сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також трьох дітей, котрих забрали в батька, якого окупанти відправили в колонію в Оленівці). Ще дев'ятьох неповнолітніх викрали із дитячих соціальних центрів Шахтарська й Харцизька.

За інформацією слідства, Пушилін депортував дітей за вказівкою Кремля. Для цього він підписав "постанову №84" про виїзд дітей нібито для "оздоровлення" в медустановах і закладах відпочинку на території Росії. Виконання цього "указу" Пушилін доручив своїй "радниці" Елеонорі Федоренко, а також Світлані Майбороді, яка очолює так звану службу у справах сім'ї та дітей "ДНР".

Частину депортованих дітей, зазначили у СБУ, передали на "виховання" громадянам РФ. Зокрема, одну дитину забрала уповноважена президента РФ з прав дитини Марія Львова-Бєлова.

Пушиліна, Федоренко й Майбороду повідомили про підозру в порушенні законів і звичаїв війни, скоєному за попередньою змовою групою осіб.

Контекст:

За даними українського Національного інформаційного бюро з питань військовополонених, депортованих та зниклих безвісти, з початку повномасштабного вторгнення Росія депортувала або примусово перемістила понад 19 тис. неповнолітніх українців.

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт нелегітимного президента РФ Володимира Путіна і Львової-Бєлової за незаконну депортацію українських дітей.

27 квітня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій депортацію українських дітей назвали геноцидом.