Житель Одеської області за $6 тис. утік від мобілізації в РФ, де підписав контракт із російською армією. Потрапивши на війну, він здався в полон ЗСУ

Чоловік зазначив, що боявся воювати, тому 2023 року незаконно виїхав з України
Скріншот: ЦАПЛІЄНКО_UKRAINE FIGHTS / Telegram

34-річний мешканець селища Березине Одеської області Артур Ян утік від мобілізації з України, після чого потрапив до армії російських окупантів. Відео з розповіддю чоловіка з'явилося в соцмережі, його, зокрема, 21 липня перепостив у Telegram український воєнний журналіст, кореспондент "1+1" Андрій Цаплієнко.

Ян зазначив, що боявся воювати, тому 2023 року виїхав з України транзитом через Молдову на територію країни-агресора РФ, де живе його брат. За незаконний виїзд під час воєнного стану він заплатив $6 тис.

Але до брата, як повідомив чоловік, він так і не доїхав, бо вони посварилися. Спочатку жив у знайомого у Псковській області, оформив російський паспорт, а потім переїхав до його сина в Нижній Новгород, додав він.

За словами Яна, після того, як стабільної роботи і житла не стало, "на останні гроші" купив алкоголь і "зопалу на нетверезу голову" ухвалив рішення підписати контракт із російською армією.

Усвідомивши, в яку ситуацію потрапив, він спробував утекти.

Як розповів Ян, перша спроба провалилася – його спіймали, а друга – припала на бойове завдання. Уночі він відстав від російської групи й попрямував у бік підконтрольної Україні території.

Після кількох днів блукань він побачив українські позиції, де здався в полон.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну вранці 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію.

Воєнний стан передбачає, зокрема, заборону на виїзд за кордон чоловіків віком 18–60 років, які підпадають під призов на військову службу під час мобілізації, окрім особливих винятків.