10 російським військовим оголошено підозри у катуванні жителів Бучі – Венедіктова

Венедіктова: У жителів Бучі вибивали інформацію про розташування ЗСУ і тероборони, декого взагалі катували безпричинно
Фото: Офіс Генерального прокурора / Facebook
Українські правоохоронці викрили 10 російських військових, які причетні до катувань мирних жителів Бучі Київської області. Про це у Facebook 28 квітня повідомила генпрокурорка України Ірина Венедіктова.

"64-ту окрему мотострілецьку бригаду сухопутних військ Росії [президент РФ Володимир] Путін відзначив присвоєнням почесного звання гвардійської. Подяка від президента за "масовий героїзм", а мовою цивілізованого світу – за воєнні злочини – це доказ того, що звірства у Бучі були завданням згори, із яким вони впоралися. А головне – спільної відповідальності головнокомандувача за дії солдатів", – написала генпрокурорка.

10 російським військовим оголошено підозри у жорстокому поводженні із цивільним населенням та інших порушеннях законів і звичаїв війни:

  • молодшому сержанту В'ячеславові Лаврентьєву;
  • рядовому Григорієві Наришкіну;
  • рядовому Василеві Князєву;
  • єфрейтору Семенові Мальцеву;
  • рядовому Сергієві Пєскарьову;
  • рядовому Альбертові Раднаєву;
  • єфрейтору Михайлові Кашину;
  • єфрейтору Андрієві Бізяєву;
  • єфрейтору Дмитрові Сергієнку;
  • сержанту Микиті Акімову.

"Під час окупації Бучі саме вони захоплювали у заручники беззбройних цивільних, морили їх голодом і спрагою, тримали їх на колінах зі зв'язаними хомутами руками та заліпленими очима, знущалися і били. У хід ішли кулаки і приклади. У людей вибивали інформацію про розташування ЗСУ та тероборони, декого взагалі катували безпричинно. Російські військовослужбовці погрожували потерпілим убивством і навіть імітували страту своїх бранців, стріляючи у їхньому напрямку", – написала Венедіктова.

Вона додала, що вказані окупанти також грабували місцеве населення.

"Роль і участь кожного з них у цих злочинах установлена слідчим завдяки злагодженій та оперативній роботі прокурорів і поліцейських, а їхні особисті дані допомогли зібрати також журналісти "Слідство.Інфо". Наразі ми перевіряємо цю десятку на причетність і до вбивств у Бучі", – заявила генпрокурорка.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Буча розташована за 30 км на північний захід від Києва. Станом на лютий 2022 року тут проживало понад 50 тис. осіб. Російські війська захопили місто у перші дні повномасштабного вторгнення в Україну та утримували його майже місяць.

2 квітня стало відомо, що всю Київську область звільнили від російських окупантів. У населених пунктах регіону виявили сотні вбитих мирних жителів, зокрема зі зв'язаними руками.

23 квітня мер Бучі Анатолій Федорук повідомив, що на території міста завершують збирання та ексгумацію тіл загиблих і померлих під час російської окупації. "Цифра, яку маємо на сьогоднішній день, – 412. Але її ще уточнюватимуть", – сказав мер і додав, що кожен третій загиблий у Київській області – житель Бучі.

Президент РФ Володимир Путін заперечує причетність російських військових до звірств у Бучі, він назвав убивства під Києвом "фейком".

18 квітня пресслужба Кремля повідомила, що Путін надав звання гвардійської 64-й окремій мотострілецькій бригаді російських військ. Цей підрозділ входив до восьми російських, які дислокувалися в Бучі в той період, коли окупанти масово вбивали мирних жителів.