Бойовики обстріляли насосну станцію в Донецькій області. Без води залишилися жителі 50 населених пунктів

За даними української розвідки, РФ готова до ескалації ситуації на Донбасі

Фото: ЕРА

Проросійські бойовики обстріляли насосну станцію, мешканці 50 населених пунктів на Донбасі залишилися без води, повідомив голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко у Facebook.


"Сьогодні близько 17.00 унаслідок обстрілу було знеструмлено насосну станцію першого підйому Південнодонбаського водопроводу, розташовану в "сірій" зоні між селами Василівка і Крута Балка", – зауважив він.

Працівники станції встигли сховатися в бомбосховища, постраждалих немає. Постачання води зупинене на чотири фільтрувальні станції: Карлівську, Великоанадольську, а також Старокримську №1 і №2, зауважив Кириленко.

За його відомостями, без води залишилися жителі міст Білозерське, Білицьке, Гірник, Добропілля, Мирноград, Новогродівка, Покровськ, Селидове, Українськ, Волноваха, Докучаєвськ, Вугледар, Маріуполь, а також десятків сіл і селищ.

Місце обстрілу 7 квітня мають оглянути фахівці, щоб визначитися з переліком робіт. Розпочати ремонт зможуть тільки після того, як дістануть гарантії дотримання режиму тиші під контролем спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, резюмував Кириленко.

Контекст:

У 2014 році, одразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри надані Україною факти й докази.

22 липня 2020 року тристороння контактна група погодила режим повного і всеосяжного припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. Українська сторона регулярно заявляє про випадки порушення бойовиками режиму припинення вогню.

Останнім часом ситуація на Донбасі загострилася. Зокрема, 26 березня 2021 року в районі селища Шуми Донецької області незаконні збройні формування Росії відкрили вогонь по українських позиціях. Загинуло четверо військовослужбовців, включно з підполковником Сергієм Ковалем, ще двоє дістали поранення. 30 березня головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак уточнив, що українські військові загинули біля Шумів унаслідок снайперського вогню.

У ЗСУ зазначили, що Росія нарощує військову присутність біля кордону з Україною на півдні, сході та півночі: у Брянській, Воронезькій областях, а також в окупованому Криму.

1 квітня в Офісі президента повідомили, що від початку 2021 року російсько-окупаційні війська на Донбасі порушили режим припинення вогню понад 570 разів. Цього ж дня українська розвідка заявила, що РФ готова до ескалації ситуації на Донбасі.

Українська делегація у тристоронній контактній групі повідомила вдень 6 квітня, що тільки протягом останнього тижня (з 30 березня) на Донбасі загинуло троє українських військових, четверо дістали поранення й травми. Київ ініціює позачергове засідання ТКГ через ескалацію.