"Діти не сплять, тремтять усі від РФ". "Азов" показав мирних жителів, що ховаються від окупантів на "Азовсталі". Відео

В укриттях перебувають діти і жінки
Скріншот: AZOV media / YouTube
24 квітня полк Нацгвардії України "Азов" розмістив на своєму YouTube-каналі відео з мирними жителями Маріуполя, які разом з українськими військовими ховаються у промзоні "Азовсталі".

На ролику бійці "Азову" на честь свята Великодня частують жінок і дітей, які ховаються від російських окупантів. В умовах, коли захисникам Маріуполя самим бракує води та їжі, діти отримують від них сік і солодощі, зокрема мед.

Жінки розповідають, що через постійні бомбардування "діти не сплять, діти тремтять усі від Російської Федерації".

"Від мирного життя нас рятують", – роблять висновок мирні жителі.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюють)

Контекст:

Маріуполь – найбільше портове місто на березі Азовського моря. Бої за Маріуполь точаться із 24 лютого, коли почалося масштабне вторгнення російських військ в Україну. Окупанти не змогли взяти місто штурмом і почали скидати на нього авіабомби, обстрілювати з артилерійських гармат і реактивних систем залпового вогню. Жителі оточеного Маріуполя через російських окупантів залишилися без води, світла, тепла, зв'язку і продуктів. Евакуація мирних жителів із міста фактично заблокована окупантами, виїхати вдається небагатьом.

21 квітня Зеленський сказав, що більшу частину міста росіяни "давно захопили". У Маріуполі, за його інформацією, залишаються заблокованими орієнтовно 120 тис. мирних жителів. Зокрема, приблизно 1 тис. цивільних осіб і 500 поранених військових перебувають, за інформацією українського уряду, у бомбосховищах заводу "Азовсталь", який штурмують окупанти.

Президент РФ Володимир Путін 21 квітня наказав міністрові оборони РФ Сергію Шойгу скасувати штурм промзони заводу "Азовсталь". Глава Кремля заявив, що "не потрібно лізти в ці катакомби і повзати там під землею цими промисловими об'єктами", а треба "заблокувати так, щоб муха не пролетіла". Водночас сам Шойгу прозвітував перед Путіним про нібито "звільнення" Маріуполя, незважаючи на те, що російські війська так і не взяли "Азовсталь".

Того самого дня після заяви Путіна окупанти продовжили штурм "Азовсталі".

23 квітня Зеленський пояснив, що деблокувати Маріуполь у військовий спосіб поки що неможливо і командири захисників міста "прекрасно це розуміють".