Глава МВС розповів, скільки людей постраждало від російських мін із початку повномасштабного вторгнення РФ

Знешкоджено майже 755 тис. вибухонебезпечних предметів – МВС
Фото: 127 окрема бригада Сил територіальної оборони / Facebook

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну жертвами мін окупантів стало 887 людей. Про це міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко 11 січня повідомив у Telegram.

За його даними, 277 із них загинули, зокрема 14 дітей. 610 дістали поранення різного ступеня тяжкості.

Клименко розповів, що найбільше постраждалих – у Харківській, Херсонській і Миколаївській областях.

"Саперні підрозділи органів системи МВС працюють безперервно, аби якомога швидше очистити українську землю. Уже знешкоджено майже 755 тис. вибухонебезпечних предметів. Але близько третини території України досі залишається забрудненою", – поінформував міністр.

Він закликав населення ніколи не чіпати виявлених мін, а викликати рятувальників або поліцію.

Контекст:

Через повномасштабну агресію країни-окупанта РФ потенційно замінованими залишається приблизно 174 тис. км&³2; території України, проінформував 27 вересня прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Найбільш забруднені мінами – Харківська та Херсонська області, оскільки ворог був там найдовше, зазначали в Держслужбі з надзвичайних ситуацій.

Для розмінування України потрібно п'ять років і $300 млн щороку, заявив 21 червня керівник протимінної діяльності Програми розвитку ООН в Україні Пол Геслоп.

11 жовтня 2023 року в Загребі (Хорватія) відбулася міжнародна конференція з гуманітарного розмінування України, у ній узяло участь понад 40 держав. За словами Шмигаля, на розмінування України залучено приблизно €500 млн.

11 січня 2024 року міністри оборони Туреччини, Болгарії та Румунії мають намір підписати угоду про спільне розмінування Чорного моря. Про це раніше оголошував глава міноборони Туреччини Яшар Гюлер.