"Місце повідомили перевіреним учасникам за лічені години". Глава Центру підтримки аеророзвідки прокоментувала удар по Чернігову під час виставки дронів

Росіяни 19 серпня вдарили по центру Чернігова
Фото: ДСНС України / Telegram

Країна-агресор Росія 19 серпня завдала удару по Чернігову в місце, де відбувалася виставка виробників дронів, повідомила журналістка Олександра Денисенко з місця подій в ефірі телемарафону, який транслював телеканал "Рада".

"Була виставка виробників дронів. І саме сюди був приліт", – сказала вона. За її словами, це самий центр міста.

Вона додала, що, ймовірно, це була ракета "Іскандер", але це непідтверджена інформація.

"Ми в укритті. Вибух був дуже сильний", – повідомила журналістка. Вона наголосила, що в одному укритті з нею є й поранені. 

Центр підтримки аеророзвідки анонсував зустріч-презентацію виробників дронів "Люті пташки Demo Day" у Facebook. Участь була доступна лише зареєстрованим, місця проведення публічно не повідомляли.

"Як і завжди, команда Victory Drones і Dignitas Fund забезпечує гостей платформою для обміну досвідом, нетворкінгу та пошуку відповідей на болючі запитання! Цю подію проводимо у співпраці з Чернігівською обласною військовою адміністрацією та кластером оборонних технологій Brave1", – ішлося в повідомленні. 

Керівниця Центру підтримки аеророзвідки, засновниця проєкту Victory Drones Марія Берлінська прокоментувала у Facebook інформацію про удар по місцю проведення виставки.

Вона наголосила, що інформацію про місце удару мають повідомити лише офіційні органи. За її словами, щойно оголосили повітряну тривогу, захід зупинили й учасникам кілька разів оголосили про необхідність піти в укриття, але частина людей однаково пішли на вулицю.

"Усі, хто пішли в укриття, цілі. Я особисто зайшла в укриття за хвилину до удару", – написала вона.

За словами Берлінської, захід заздалегідь офіційно погодили з місцевою владою (військовою адміністрацією), місце надала вона ж. До цього такі зустрічі, також за погодженням із місцевою владою, відбувалися в Києві, Львові, Дніпрі, Харкові. Вона окремо наголосила, що це була не бізнес-виставка, а закрита зустріч інженерів, військових і волонтерів на тему військових технологій для фронту.

"Анонс, що буде захід, був у відкритому доступі. Але конкретне місце повідомили лише зареєстрованим перевіреним учасникам за лічені години до заходу. Усі дані учасників надані відповідним органам. Зараз працюємо із СБУ, надаємо всі необхідні дані для оперативного розслідування", – написала Берлінська.

Контекст:

Окупанти завдали удару по центру Чернігова 19 серпня. Президент України Володимир Зеленський зазначав, що пошкоджено площу, університет і театр. У МВС повідомили, що загинуло п'ятеро людей, поранено 37.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року Росія окупувала частину Чернігівської області.

На початку квітня північні регіони України, зокрема Чернігівську область, звільнили від окупантів, але РФ і далі обстрілює прикордонні райони зі своєї території.