"Яка може бути помста?" Ігнат пояснив, чи пов'язаний масований удар по Україні зі знищенням корабля РФ

Свої повітряні удари окупанти планують за пріоритетністю, а не з міркувань помсти, пояснив Ігнат
Фото: Повітряні Сили ЗС України / Air Force of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

Масований удар ракетами і дронами по Україні 29 грудня з боку російських терористів не був помстою за знищений у порту тимчасово окупованої Феодосії (Крим) великий десантний корабель "Новочеркасск" (як це намагається подати російська пропаганда). Таку думку 30 грудня висловив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі національного телемарафону, який транслював у YouTube телеканал "Рада".

"Розумієте, яка може бути помста? У нас війна фактично два роки скоро. Наша мета – знищувати їх, а їхня мета – знищувати нас як державу в цілому. Удари планують відповідно до стратегічних і тактичних цілей. Вони планували у будь-якому разі, був би там той корабель знищений чи ні. Вони відстали б від нас? Я думаю, що ні", – переконаний Ігнат.

За словами спікера Повітряних сил ЗСУ, удари прописано відповідно до воєнних пріоритетів, а не з міркувань помсти. Наприклад, уночі 30 грудня російська армія атакувала дронами Shahed українську прифронтову зону, незважаючи на те, що безпілотники здатні "дістати" цілі у західних областях країни. Спікер ПС ЗСУ нагадав, що сьогодні більшість ударних дронів росіян летіла у напрямку Херсонської області.

"Ми розуміємо, що ворог змінює пріоритети своїх цілей. Ми повинні посилюватися і готуватися до різних викликів", – додав Ігнат.

Контекст:

Україна вночі й вранці 29 грудня зазнала масованої повітряної атаки, під час якої російські окупанти запустили кілька видів ракет (зокрема зі стратегічних бомбардувальників) та ударні безпілотники. Вибухи пролунали у низці українських міст – зокрема у Києві, Дніпрі, Харкові, Львові, Запоріжжі й інших.

У Повітряних силах ЗСУ заявили, що країна-агресор РФ атакувала Україну безпілотниками і практично всіма типами ракет, окрім "Калібрів".

Повітряні сили ЗСУ інформували, що під час "наймасованішої атаки з повітря" окупанти випустили по території України 158 ракет і безпілотників, сили оборони збили 114 із них – 87 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55 і 27 Shahed. Увечері в Генштабі ЗСУ уточнили, що загалом було збито 88 російських крилатих ракет. Ціллю ракетного удару РФ були промислові, військові, цивільні та об'єкти критичної інфраструктури України, додали українські військові.

У різних містах України, за даними президента України Володимира Зеленського станом на 30 грудня, загинуло 39 людей, 159 постраждали. Жалобу за загиблими 30 грудня оголошено у Дніпрі, Запоріжжі й Одесі. 1 січня – у Києві.