Каховське водосховище і зруйновану ГЕС показали з повітря. Відео

Наслідки підриву Каховської ГЕС зняли з дрона
Фото: Фото: Укргідроенерго / Facebook

Голова Громадської ради при Одеській обласної військової адміністрації, речник Української добровольчої армії "Південь" Сергій Братчук показав 3 серпня в Telegram, який вигляд має з висоти зруйнована окупантами в червні Каховська гідроелектростанція.

Відео знято з безпілотника. На ньому видно зруйновану греблю ГЕС і територію водосховища, яке обміліло. Більша частина його території тепер узагалі не вкрита водою.

Це відео пізніше опублікував глава Офісу президента України Андрій Єрмак, котрий назвав злочин російських окупантів екоцидом.

Контекст:

Уночі 6 червня війська країни-агресора РФ підірвали Каховську ГЕС. В "Укргідроенерго" заявили, що станцію відновити неможливо. Зруйнована дамба Каховського водосховища, стався неконтрольований паводок, затопило тисячі будинків – переважно в Херсонській і частково в Миколаївській областях.

ЗМІ ідентифікували окупантів, які утримували Каховську ГЕС у ніч підриву.

Підрив греблі спричинив екологічну катастрофу. Зокрема, у Каховському водосховищі загинула практично вся риба.

Керівник "Укргідроенерго" Ігор Сирота заявив в інтерв'ю, опублікованому 6 червня, що на будівництво нової станції потрібно від $800 млн до $1 млрд. Окрім ГЕС, також потрібно буде будувати мостовий і залізничний переходи, які теж зруйновано, додав Сирота. "Якщо працювати 24/7, на це піде п'ять років. І ми це робитимемо", – наголошував він.

18 липня Кабмін підтримав проєкт відновлення Каховської ГЕС.