Малюк розповів про "зухвалу операцію" зі знищення штабу окупантів на Поліссі, яка допомогла звільнити Київську область

Малюк: По суті, за кілька кілометрів від ворога хлопці готували позиції для роботи нашої артилерії
Фото: Служба безпеки України / Telegram

Служба безпеки України в березні 2022 року здійснила на Поліссі спецоперацію зі знищення тилового пункту управління російських окупантів. Про це у фільмі "Лігво ворога. Ліквідація" з документального циклу "СБУ. Спецоперації перемоги" заявив голова СБУ Василь Малюк, повідомила 9 грудня пресслужба відомства.

У СБУ наголосили, що ця "унікальна диверсійна операція" з використанням важкої артилерії стала суттєвим внеском спецслужби у визволення Київської області від загарбників.

"Це була перша диверсійна робота з використанням артилерійських сил. Вдале, якісне диверсійне відпрацювання СБУ разом з артилеристами ЗСУ є прикладом того, що разом ми – сила. Це посприяло обороні Київської області. Ми відбили ворога, і він був змушений відступати з території України", – зазначив Малюк.

У цьому штабі розміщувалося керівництво російських військ, які наступали на Київ. Також окупанти зберігали поруч велику кількість техніки, боєприпасів і пального. У підсумку цей логістично-управлінський центр став ціллю Служби безпеки.

Щоб уразити об'єкт, спецпризначенці СБУ непомітно доправили артилерію у так звану сіру зону – впритул до російських позицій. Важкі 152-мм гармати перекидали на диверсійному рейді безпосередньо поряд із ворогом.

"Це була зухвала операція. По суті, за кілька кілометрів від ворога хлопці готували позиції для роботи нашої артилерії", – пояснив Малюк.

Завдяки успішному артилерійському відпрацюванню командний пункт загарбників знищили. Спецоперацію реалізувала СБУ у взаємодії із 44-ю артилерійською бригадою оперативного командування "Захід" ЗСУ.

Малюк наголосив, що після цієї операції ЦСО "А" і 13-те Головне управління військової контррозвідки СБУ разом із силами оборони продовжили роботу в Київській області – мінували логістичні артерії, підривали мости та знищували російську техніку й окупантів.

Контекст:

Після російського вторгнення 24 лютого 2022 року Буча, Ірпінь, Гостомель та інші населені пункти в передмісті Києва стали зоною інтенсивних боїв. Російські окупанти скоювали там масові воєнні злочини проти цивільного населення: мародерство, фізичне насильство, викрадення й убивство людей, зокрема дітей.

2 квітня Київську область звільнили від російських загарбників. Після звільнення стало відомо про масові вбивства цивільного населення і звірства окупантів, які шокували світ.