Механізм економічного бронювання викликає нерозуміння з боку військових – міністр

Сергій Марченко нагадав, що механізм бронювання працює і вже заброньовано 1 млн чоловіків
Фото: lb.ua

На думку міністра фінансів України Сергія Марченка, щодо ідеї економічного бронювання досі дискутують через її складність, адже цей механізм викликає нерозуміння з боку військових. Про це він розповів під час тематичної дискусії, яка відбулася в межах спільного з EFI Group проєкту LB.ua "Нова країна".

"Коли ви спілкуєтеся з військовими, ви їх ніколи не переконаєте, що це потрібно робити. Ніколи. Вони кажуть: "Давайте ми теж зараз 35 тис. грн заплатимо і підемо трошки відпочинемо". І на це питання я не знаю відповіді", – зазначив Марченко.

Водночас міністр нагадав, що механізм бронювання працює і вже заброньовано 1 млн чоловіків.

"Тому якби був дійсно прозорий спосіб, коли ти платиш податки, реєструєшся, і це тобі дозволяє як мінімум бути гарантованим, що тебе не спіймають, відразу не "запакують" і не відправлять кудись без твого відома, було б краще", – додав він.

Контекст:

У березні 2024 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Кабмін напрацьовує "більш справедливий" підхід до бронювання військовозобов'язаних з урахуванням рівня заробітної плати, податкового навантаження і впливу на економіку. Розроблення "справедливого механізму" бронювання працівників підприємств, які підпадають під військовий призов, анонсував і президент Володимир Зеленський.

За даними "Української правди", Офіс президента України та ініціативна група у Верховній Раді по-різному бачать критерії для економічного бронювання від мобілізації: одні хочуть, щоб це були податки із зарплати в розмірі не менше ніж 30–35 тис. грн, інші – 20 тис. грн доплати за працівника щомісяця. Лідер фракції "Слуга народу" в парламенті Давид Арахамія у травні підтвердив, що влада дійсно розглядає ці дві моделі економічного бронювання.

У червні у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №11331 авторства депутатів від "Слуги народу", який передбачає концепцію економічного бронювання військовозобов'язаних від мобілізації. Згідно з ним, за кожного заброньованого працівника підприємство має сплачувати підвищений військовий збір у розмірі 20 тис. грн на місяць.

Міністерство економіки України розглядає кілька варіантів економічного бронювання, заявив представник відомства на засіданні комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики 29 серпня. Неназваний представник Мінекономіки повідомив "Економічній правді", що економічне бронювання може запрацювати вже в жовтні або листопаді, але для цього потрібен певний перехідний період.