"Не можна все життя бути відмінником". Данілов визнав, що контрнаступ України виявився невдалим

Данілов підкреслює, що невдалий контрнаступ не означає поразки України у війні з РФ
Фото: rnbo.gov.ua

Очікування українців від контрнаступу були занадто оптимістичними, і в підсумку він не виправдав надій. Про це секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив в інтерв'ю ВВС, опублікованому 11 грудня.

Британський мовник нагадав, що напередодні контрнаступу Данілов називав його "історичною можливістю". Секретар РНБО зауважив у відповідь, що у травні кожен українець хотів, щоб війна закінчилася якнайшвидше. Він визнав, що "надії були, але вони не справдилися".

За його словами, невдалий контрнаступ не означає, що Україна програє війну проти Росії, і те, що українці два роки захищають свою країну, – це вже велика перемога.

Данілов підкреслив, що українці були "надто оптимістичними". Він додав, що "люди іноді помиляються" і "не можна все життя бути відмінником", не уточнивши, що має на увазі: помилкові очікування чи помилки України у плануванні контрнаступу.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала широкомасштабне вторгнення в Україну з північного, східного і південного напрямків.

У квітні сили оборони вигнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частину Херсонської, Миколаївської та Харківської областей.

5 червня 2023 року в Міноборони України заявили, що на деяких напрямках сили оборони перейшли до наступальних дій. Пізніше були повідомлення про деокупацію населених пунктів на сході й півдні.

1 листопада головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний опублікував на американському сайті The Economist колонку і більш деталізоване дев'ятисторінкове есе, присвячені ситуації, яка склалася на фронті в Україні на сьогодні. У статті Залужного, зокрема, ідеться, що війна на нинішньому етапі "поступово переходить до позиційної форми", а затяжна війна "створює величезні ризики" для України. За оцінкою Залужного, зараз рівень технологічного розвитку обох сторін такий, що для того, щоб "вийти з глухого кута", потрібне щось принципово нове, що змінило б ситуацію так само, як свого часу винахід пороху.

Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю NBC News, опублікованому 5 листопада, заявив, що ситуація на фронті "справді складна", але не патова. Наприкінці того ж місяця він визнав, що Україна не досягла бажаних результатів контрнаступу. Він пояснив, що країна не отримала всієї необхідної їй зброї від союзників, а обмежена чисельність ЗСУ не дає змоги вести швидкий наступ.