Нова група українських військових приїхала до Іспанії для навчання використання ЗРК HAWK

Військові вирушили на навчання до Іспанії
Фото: defensa.gob.es

Новий контингент українських військових розпочав навчання на зенітному ракетному комплексі HAWK в Іспанії. Про це повідомило міністерство оборони Іспанії 7 листопада.

"Продовження заходів, уже проведених у першій половині 2023 року, 74-й зенітно-артилерійський полк проводить новий курс навчання кількох десятків українських військовослужбовців використання й обслуговування ракетного комплексу HAWK", – ідеться в повідомленні.

Зазначають, що HAWK виявився дуже ефективним засобом протиповітряної оборони, про що неодноразово говорила українська влада. На прохання президента України Володимира Зеленського іспанське міноборони створило ще один навчальний модуль з метою підготовки особового складу Збройних сил України до завдань, пов'язаних з експлуатацією HAWK, ідеться в повідомленні.

Контекст:

Посилення української системи ППО – тема, що її союзники неодноразово обговорювали на зустрічах у форматі "Рамштайн". Зокрема, історичною із цього погляду називали зустріч, яка відбулася 12 жовтня минулого року. Після цих переговорів глава Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі озвучив план, згідно з яким українське небо мали закрити системи ППО різної дальності й висоти. На той час країна вже мала першу установку IRIS-T і чекала на прибуття NASAMS, а згодом, навесні 2023-го, їй передали перші системи Patriot.

Спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат розповідав, що українська система протиповітряної оборони є найрізноманітнішою у світі. За його словами, західні системи ППО працюють разом із радянськими, які й раніше були на озброєнні ЗСУ.