ОБСЄ зафіксувала понад 1,5 тис. порушень режиму тиші на Донбасі за чотири дні

Росія нарощує військову присутність біля кордону з Україною
Фото: ЕРА

Спеціальна моніторингова місія (CММ) ОБСЄ зафіксувала 1550 випадків порушення режиму припинення вогню на Донбасі з 2-го до 5 квітня. Такі дані наведено у звіті місії ОБСЄ в Україні.


Зокрема, у Донецькій області порушували режим припинення вогню 1424 рази, а в Луганській – 126. Крім того, у Донецькій області в цей період було зафіксовано 281 вибух. Як указали в ОБСЄ, за попередній звітний період у Донецькій області спостерігачі зафіксували 594 порушення, а в Луганській – 427.

"Із загальної кількості порушень 900 пострілів і черг із великокаліберного кулемета сталися в ніч із 2-го на 3 квітня в районі на південь від не підконтрольної урядові [України] Горлівки", – указано у звіті.

ОБСЄ згадує в документі випадок загибелі п'ятирічної дитини, яка померла 2 квітня в селищі Олександрівське Донецької області (наразі під контролем бойовиків "ДНР") від осколкових поранень і вибухової травми.

У Луганській області з вечора 2 квітня до вечора 5 квітня всі 126 порушень визначали як вибухи невизначеного походження. З них 79 зафіксували ввечері 2 квітня в районах на північ від окупованої Кадіївки Луганської області та на південному сході Попасної Луганської області.

Контекст:

У 2014 році, одразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри надані Україною факти й докази.

22 липня 2020 року тристороння контактна група погодила режим повного і всеосяжного припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. Українська сторона регулярно заявляє про випадки порушення бойовиками режиму припинення вогню.

Останнім часом ситуація на Донбасі загострилася. Зокрема, 26 березня 2021 року в районі селища Шуми Донецької області незаконні збройні формування Росії відкрили вогонь по українських позиціях. Загинуло четверо військовослужбовців, включно з підполковником Сергієм Ковалем, ще двоє дістали поранення. 30 березня головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак уточнив, що українські військові загинули біля Шумів унаслідок снайперського вогню.

У ЗСУ зазначили, що Росія нарощує військову присутність біля кордону з Україною на півдні, сході та півночі: у Брянській, Воронезькій областях, а також в окупованому Криму.

1 квітня в Офісі президента повідомили, що від початку 2021 року російсько-окупаційні війська на Донбасі порушили режим припинення вогню понад 570 разів. Цього ж дня українська розвідка заявила, що РФ готова до ескалації ситуації на Донбасі.

Українська делегація у тристоронній контактній групі повідомила вдень 6 квітня, що тільки протягом останнього тижня (з 30 березня) на Донбасі загинуло троє українських військових, четверо дістали поранення і травми. Київ ініціює позачергове засідання ТКГ через ескалацію.