Окупанти змінили підхід до планування далекобійних ударів по Україні – британська розвідка

Окупанти накопичили запас крилатих ракет і зосередилися на ударах по українських військових і військово-промислових об'єктах, зазначають у міноборони Великобританії
Фото: Повітряні Сили ЗС України / Air Force of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

Росія, принаймні тимчасово, змінила підхід до завдання ударів по Україні з далекої відстані, націлившись насамперед на оборонні потужності, а не на енергетичну інфраструктуру. Про це йдеться у зведенні британської розвідки, яке опублікувало міністерство оборони Великобританії 3 січня в Х.

У британській військовій розвідці констатували, що із 29 грудня 2023 року Росія збільшила інтенсивність своїх далекобійних ударів по Україні. Окупаційні війська РФ застосували значну частину запасів крилатих і балістичних ракет повітряного базування, накопичених останніми місяцями.

Нещодавні удари, найімовірніше, були спрямовані насамперед на оборонну промисловість України, вказано у зведенні міністерства оборони Великобританії.

За спостереженнями британських аналітиків, це контрастує з великими атаками минулої зими, під час яких пріоритет віддавали енергетичній інфраструктурі України.

"Здавалося, що Росія збирається відновити цю кампанію, завдавши удару по енергетичних об'єктах на початку грудня 2023 року. Однак нові російські операції свідчать про принаймні тимчасову зміну підходу до використання Росією ударів на великій відстані", – резюмували у британській розвідці.

Контекст:

Спікер ПС ЗСУ Юрій Ігнат 21 грудня 2023 року повідомив, що із 24 лютого 2022 року російська армія запустила по Україні приблизно 7400 ракет різних типів, збити вдалося 1600 ракет. Він додав, що станом на 27 грудня країна-окупант могла накопичити приблизно 1 тис. ракет.

Протягом останніх днів країна-агресор Росія регулярно й масовано обстрілює Україну ракетами і дронами-камікадзе. За даними президента України Володимира Зеленського, із 29 грудня Росія застосувала проти України приблизно 300 ракет і більше ніж 200 Shahed, провівши кілька рекордних за кількістю дронів і випущених ракет (зокрема "Кинджалів") повітряних атак.

Уночі й уранці 29 грудня 2023 року Україна опинилася під масованою повітряною атакою, під час якої російські окупанти запустили кілька видів ракет (зокрема зі стратегічних бомбардувальників) і ударні безпілотники. Вибухи прогриміли в низці українських міст, зокрема в Києві, Дніпрі, Харкові, Одесі, Львові, Запоріжжі та в інших містах.

У Повітряних силах ЗСУ заявили, що країна-агресор РФ атакувала Україну безпілотниками і практично всіма типами ракет, окрім "Калібрів".

Повітряні сили ЗСУ повідомляли, що під час "наймасованішої атаки з повітря" окупанти випустили по території України 158 ракет і безпілотників, сили оборони збили 114 із них – 87 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55 і 27 Shahed. Увечері в Генштабі ЗСУ уточнили, що загалом збили 88 російських крилатих ракет.

Сили ППО України під час ворожої атаки 2 січня збили 72 ракети російських окупантів із 99 запущених, зокрема 10 із 10 "Кинджалів", випущених по Києву, і 62 крилаті ракети, з яких три "Калібри", заявляв голонокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Він назвав рекордом знищення 10 "Кинджалів" під час однієї російської атаки.