"Потрібно виявити терпіння". Глава МЗС Люксембургу вважає, що постачання зброї Україні не допоможе врегулювати конфлікт

Ассельборн заявив, що Росії "поки що не вдалося зачинити двері" дипломатичного вирішення конфлікту
Фото: EPA
Міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн висловився проти постачання озброєнь Україні як способу врегулювання конфлікту між Україною та Росією. Про це він сказав у інтерв'ю "Немецкой волне".

"Я не думаю, що велику різницю, яка є між Україною та Росією у військовому аспекті, можна зараз компенсувати постачанням зброї", – сказав міністр.

Він також наголосив, що врегулювати конфлікт Заходу з Росією можливо лише в дипломатичний спосіб.

"Протягом останнього місяця на рівні Європейського союзу, НАТО, ОБСЄ, а також між США та Росією доклали дуже багато зусиль, щоб переконати російську сторону, що ми ставимося до неї серйозно й хочемо залучити її до процесу", – сказав Ассельборн.

На думку Ассельборна, незважаючи на те, що прориву в перемовинах поки що немає, "потрібно виявити терпіння, потрібен час". Він упевнений, що дипломатичні зусилля Європи, США і НАТО "мали свій вплив" і "російській стороні поки що не вдалося зачинити двері".

Контекст:

17 грудня 2021 року на тлі нарощування російських військ поблизу кордонів України МЗС РФ поширило передані Вашингтону російські проєкти договору зі США та угоди з НАТО про так звані гарантії безпеки. Зокрема, у них ідеться про те, що США мають узяти на себе зобов'язання унеможливити подальше розширення НАТО "у східному напрямку" й відмовитися від приймання до Альянсу держав, які раніше входили до СРСР.

10-го, 12-го і 13 січня відбувалися перемовини Росії зі США, НАТО та ОБСЄ про безпеку. За їхніми підсумками в Росії заявили, що США і НАТО не дали їй жодних гарантій, представники США сказали, що перед РФ стоїть вибір: деескалація та дипломатія або конфронтація та наслідки.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що питання вступу України до НАТО можуть обговорювати лише Україна і 30 країн – членів Альянсу, і підкреслив: Росія становить загрозу для України, а не навпаки.

Заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд заявила в інтерв'ю Financial Times, яке вийшло 15 січня, що США мають 18 різних сценаріїв на випадок вторгнення Росії в Україну. У Кремлі відповіли, що "теж різні сценарії розглядають".

У Білому домі заявили 18 січня, що Росія може будь-якої миті розпочати вторгнення в Україну. Зокрема, у США стурбовані переміщенням російських військ на навчання до Білорусі.

21 січня держсекретар США Ентоні Блінкен зустрівся в Женеві з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим. За підсумками зустрічі Блінкен заявив про готовність до жорсткої реакції на агресію Росії, він зазначив, що США не обговорюватимуть із Росією принципу відкритих дверей НАТО та сфер впливу і пообіцяв, що США нададуть Росії свої пропозиції письмово.

Президент України Володимир Зеленський 24 січня за підсумками засідання Ради національної безпеки і оборони заявив, що представники РНБО працюють для повної деескалації та мирного врегулювання ситуації на Донбасі, в Україні все під контролем і причин для паніки немає.