"Це реалії війни". Ігнат прокоментував плани РФ створити касетну боєголовку для ракет, які не перехоплювала ППО України

Ігнат пояснив, що будь-яку ракету чи бомбу можна оснастити касетною частиною, і в цьому немає нічого особливого
Скріншот: Суспільне / YouTube

Силам оборони України необхідно бути готовими до того, що Росія розробить і застосовуватиме касетні боєприпаси для крилатих ракет. Про це 5 січня розповів речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі національного телемарафону, який транслював у YouTube телеканал "Рада".

"Росія [вже] неодноразово використовувала і касетні боєприпаси, і запалювальні боєприпаси, ще їх називають фосфором", – пояснює Ігнат.

За його словами, будь-яку ракету чи бомбу можна оснастити касетною частиною, і в цьому немає нічого особливого.

"Це реалії війни", – наголосив Ігнат.

Спікер ПС ЗСУ нагадав, що Україна теж отримала від партнерів касетні боєприпаси, якими можна ефективно вести бойові дії.

"Якщо таке [оснащення ракет РФ Х-32 касетними боєприпасами] відбудеться, то, звичайно, на це треба буде реагувати силам оборони і брати це до уваги", – підсумував він.

Про те, що російські окупанти планують оснащувати високошвидкісні крилаті ракети X-32 касетними боєприпасами, 4 січня повідомив Центр національного спротиву, який створили Сили спеціальних операцій України. У ЦНС зазначають, що під час ударів по Україні випадків застосування росіянами ракет Х-32 із касетною боєголовкою поки не зафіксовано, але в жовтні 2023 року інженери підприємства, що їх виробляє, дістали завдання модернізувати крилаті ракети касетним блоком.

Контекст:

Ракета Х-32 є модернізацією старішої розробки радянських часів – Х-22. Представник Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький заявляв улітку 2023 року, що окупанти модернізували свої Х-22, практично перетворивши їх на Х-32.

20 липня 2023 року спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат говорив, що українським військовим складно збивати ракети Х-22 та "Онікс", для цього потрібні системи протиповітряної оборони SAMP-T і Patriot.

Ігнат пояснював, що ракета Х-22 "хоч і вважається крилатою, але є надзвуковою". У серпні 2023 року він заявляв, що ПС ЗСУ жодного разу не вдалося збити Х-22. Відтоді повідомлень про знищення Х-22 чи Х-32 Повітряні сили також не публікували.