"Цілодобово й без вихідних". США і Великобританія працюють над захистом енергосистеми України від російських ударів − Брінк

Брінк опублікувала фото із зустрічі
Фото: Ambassador Bridget A. Brink / Twitter

США і Великобританія спільно з Україною працюють над посиленням захисту української енергосистеми від російських обстрілів. Про це амбасадорка США в Україні Бріджит Брінк написала 19 листопада в соцмережі Х (колишній Twitter).

"Ми працюємо цілодобово й без вихідних, щоб допомогти зберегти світло, опалення й електроенергію на тлі варварських нападів Росії", – написала амбасадорка.

Брінк опублікувала фото з українськими чиновниками й повідомила, що відбулася "важлива і продуктивна зустріч" із віцепрем'єр-міністром із відновлення України Олександром Кубраковим, головою "Укренерго" Володимиром Кудрицьким, керівником Держагентства відновлення Мустафою Найємом, представниками Міноборони України і представниками Великобританії для обговорення "спільних зусиль щодо захисту енергетичної мережі цієї зими".

Контекст:

Із вересня 2022 року російські окупанти за пів року випустили по енергетичних об'єктах України понад 1,2 тис. ракет і дронів, приблизно 250 із них влучили в ціль. В Україні виник дефіцит потужності, увесь осінньо-зимовий період країна намагалася стабілізувати енергосистему.

Енергосистема України буде готова до проходження зимового сезону, а вимкнень світла в зимовий сезон поки не планують. Проте вони можуть стати наслідком нових російських атак, говорили в серпні в Міненерго.

Уночі 21 вересня 2023 року окупанти знову атакували енергосистему України, поінформували в "Укренерго". Відтоді були й інші атаки, зокрема, одну з українських теплоелектростанцій росіяни обстріляли вже щонайменше тричі.

Узимку ППО України зосередиться на захисті енергетики і стратегічних об'єктів, зазначали в Повітряних силах ЗСУ.