Україна може стати членом НАТО в обмін на територіальні поступки – глава апарату генсека Альянсу

Єнсен: Я думаю, що рішення може полягати в тому, щоб Україна відмовилася від території і натомість здобула членство в НАТО
Фото: yata.no

Керівник апарату генерального секретаря НАТО Стіан Єнсен припустив, що Україна може набути членства в НАТО в обмін на передання частини своєї території Росії і що це може бути частиною закінчення війни в Україні. Про це він сказав 15 серпня під час дебатів у норвезькому місті Арендаль, пише VG.

"Я думаю, що рішення може полягати в тому, щоб Україна відмовилася від території і натомість здобула членство в НАТО", – заявив він.

Водночас Єнсен нагадав слова генсека НАТО Єнса Столтенберга, що Україна має сама вирішувати, коли і на яких умовах вона хоче вести переговори з Росією.

"Росія веде величезну воєнну боротьбу, і здається нереальним, що вона зможе захопити нові території. Зараз радше питання в тому, чи вдасться Україні повернути своє", – наголосив глава апарату генсека Альянсу.

За його словами, дискусія про можливе членство України в НАТО після війни вже триває, і під час обговорень звучать варіанти, які передбачають територіальні поступки з боку Києва.

"Я не кажу, що так має бути. Але це може бути можливим рішенням", – пояснив Єнсен.

Водночас українська влада неодноразово заявляла, що має на меті деокупацію всіх захоплених із 2014 року українських територій, зокрема Криму. Наприклад, у квітні глава МЗС Дмитро Кулеба зазначав, що Україна готова обговорювати будь-який мирний план, який не веде до здавання територій чи заморожування конфлікту.

Контекст:

На тлі окупації Криму Росією та збройного конфлікту на Донбасі 2014 року Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає відмову України від позаблоковості. Протягом останніх років Україна прагнула членства в НАТО, курс на вступ до Альянсу зафіксовано у її Конституції.

2018 року НАТО визнав за Україною статус країни-аспіранта – кандидата на членство в Альянсі, 2020 року Україна здобула статус партнера розширених можливостей.

14 червня 2021 року в Брюсселі відбувся саміт НАТО, у підсумковому комюніке якого зазначали, що Альянс підтримує входження України в НАТО. Проте плану дій щодо членства Україні не надали.

У підсумковому документі саміту НАТО, який відбувся у Вільнюсі 11–12 липня 2023 року, ідеться, що Україні для вступу у блок уже не потрібен план дій щодо членства, але поки що в ньому немає запрошення в Альянс. "Ми будемо готові надіслати Україні запрошення до вступу в Альянс, коли союзники погодяться із цим і буде виконано відповідні умови", – ідеться у комюніке.