"Усе незаконне має бути зруйновано". Реакція представників української влади на "подію" на Кримському мосту. Огляд

На Кримському мосту сьогодні сталися вибух та пожежа, частину конструкцій зруйновано
Скріншот: Николаевский Ванёк / Telegram
Уранці 8 жовтня стало відомо, що в Керчі чули вибух, а на залізничному полотні Кримського мосту сталася сильна пожежа. У РФ стверджують, що на мосту вибухнула вантажівка, внаслідок чого спалахнули цистерни з пальним. На відео з місця інциденту зафіксовано пожежу, також там видно, що кілька прольотів автомобільної частини мосту зруйновано. Президент РФ Володимир Путін доручив створити урядову комісію у зв'язку з "надзвичайною подією" на мосту, а Слідком РФ порушив кримінальну справу за цим фактом.

"Спікер Держради" Криму Володимир Константинов звинуватив у вибуху "українських вандалів", але не навів жодних доказів своєї "версії".

Подію активно коментують у соцмережах, видання "ГОРДОН" зібрало добірку реакцій із боку представників влади.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов опублікував у Facebook відео з охопленим  вогнем потягом на мосту. Кадри пожежі на відео супроводили кінохронікою, де американська актриса Мерилін Монро виконує вітальну пісню для президента США Джона Кеннеді.

У Міноборони України зазначили, що вже два символи окупаційної влади у Криму Кримський міст і крейсер "Москва" пішли на дно. "Що далі за списком, росіяни?" запитали у Міноборони.

Голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія висловив думку, що "російське незаконне будівництво починає розвалюватися і загорятися".

"Причина проста: якщо будувати щось вибухонебезпечне, то рано чи пізно воно таки вибухне. І це лише початок. Бо чим-чим, а надійним будівництвом Росія особливо і не славиться", – зазначив він.

"Крим, міст, початок. Усе незаконне має бути зруйновано, усе вкрадене – повернуто Україні, усе російське окупаційне – вигнане", додав радник глави Офісу президента.

Заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко написав, що в Україні "тривають роботи з розчищення території та автошляхів".

Держслужба з надзвичайних ситуацій України нагадала про правила протипожежної безпеки.

А Служба безпеки України вирішила із цього приводу перефразувати вірш Тараса Шевченка.

Контекст:

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

24 лютого 2022 року РФ почала повномасштабне вторгнення в Україну, зокрема з окупованого Криму.

Українська влада неодноразово заявляла, що має на меті деокупацію всіх захоплених із 2014 року Росією українських територій, зокрема Криму.

Міністерство оборони України 7 вересня закликало російських окупантів бути готовими діставатися з Криму до Росії вплав. "Прогнози погоди свідчать про те, що у Криму буде дуже спекотно", – зазначали у міністерстві.