Американські сенатори домовилися щодо угоди про кордон, яка має розблокувати допомогу Україні – CNN

Очікують, що угоду Сенату оприлюднять уже наступного тижня
Фото: depositphotos.com

Учасники переговорів у Сенаті США дійшли домовленості щодо нової угоди, яка має значно обмежити потік нелегальних мігрантів на південному кордоні. Про це 26 січня з посиланням на свої джерела, ознайомлені з перебігом переговорів, повідомив CNN.

Очікують, що угоду Сенату оприлюднять уже наступного тижня.

CNN зазначає, що лідери обох партій у Сенаті сподіваються укласти угоду, розблокувавши тим самим надання допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню.

За словами президента США Джо Байдена, "те, про що йшлося під час переговорів, – якщо його ухвалять як закон – стане найжорсткішим і найсправедливішим набором реформ для безпеки кордону, які будь-коли були [у Сполучених Штатах]".

Співрозмовники CNN наголошують, що нова угода створить тиск на республіканців у Палаті представників. Їм доведеться визначитися, чи підтримують вони спільні домовленості щодо ситуації на кордоні, чи просто допомагають експрезиденту Дональду Трампу перед виборами глави держави.

Контекст:

США, за даними Пентагону станом на 27 грудня 2023 року, за час роботи адміністрації президента Джо Байдена виділили понад $44,9 млрд на допомогу безпеці України, зокрема $44,2 млрд – від початку повномасштабної війни країни-агресора Росії проти України.

20 жовтня 2023 року Байден подав запит у Конгрес на додаткове фінансування на суму приблизно $106 млрд. Воно, зокрема, передбачало допомогу Україні ($61,4 млрд, найбільший пакет) та Ізраїлю ($14,3 млрд), а також надання коштів на безпеку південного кордону США.

Проте розгляд документа заблокували представники Республіканської партії, які наполягають на посиленні заходів контролю за міграцією на кордоні США з Мексикою. Байден назвав політичним шантажем відмову республіканців підтримати законопроєкт, зазначивши, що "ставки надто високі, а наслідки надто значні". У Білому домі розраховують, що Конгрес США зможе ухвалити його в січні.

Крайній строк, коли Конгрес США може схвалити додаткове фінансування для України, – це кінець січня, інакше затримка  вплине на ситуацію на фронті, підкреслив 17 січня глава українського МЗС Дмитро Кулеба.