"Черговий жест гуманізму". Лукашенко помилував ще 37 білоруських політв'язнів

Серед звільнених – шість жінок, люди із хронічними захворюваннями, інвалідністю й пенсіонери
Фото: EPA (архів)

Олександр Лукашенко, котрий вважає себе президентом Білорусі, 16 вересня підписав указ, згідно з яким помилував ще 37 людей, засуджених за "злочини екстремістської спрямованості". Про це в Telegram повідомила пресслужба Лукашенка.

Акт помилування білоруська влада назвала "черговим жестом гуманізму" щодо тих, хто "оступився".

Зазначено, що серед звільнених із білоруських в'язниць, зокрема, шість жінок, дехто з помилуваних має хронічні захворювання, інвалідність, а також є пенсіонерами.

"Усі вони розкаялися й просили дати їм можливість повернутися на волю, вести законослухняний спосіб життя. Клопотання засуджених додатково вивчала комісія, яку очолює генеральний прокурор Андрій Швед", – ідеться в повідомленні.

Як зазначили в Лукашенка, звільнення людей присвятили Дню народної єдності, який у Білорусі святкуватимуть 17 вересня.

У білоруському правозахисному центрі "Весна" нагадали, що амністувати політв'язнів у Білорусі почали з 3 липня. Відтоді це вже третя хвиля звільнень. Загалом за цей час, за даними центру, відпустили 115 людей.

Контекст:

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися чергові вибори президента. За офіційними даними, перемогу в них ушосте здобув Лукашенко. Водночас альтернативні екзитполи демонстрували протилежну картину – перемогу опозиціонерки Світлани Тихановської.

Після виборів президента 2020 року в Білорусі почалися масові акції протесту незгодних із їхніми результатами. Їх жорстко розганяли, зокрема з використанням світлошумових гранат, гумових куль і водометів. Влада заявила про чотирьох загиблих учасників мітингів, опозиція – про вісьмох. На піку в мітингах брало участь кілька сотень тисяч людей, 2021 року протестна активність припинилася, але силовики й далі затримували опозиціонерів.

На початку липня 2024 року в Білорусі відпустили 10 політв'язнів, яких утримували під вартою за незгоду з політикою Лукашенка. За даними ЗМІ, серед нив був 67-річний Григорій Костусєв, затриманий 2021 року у справі про "держпереворот" і нібито підготовку замаху на Лукашенка.

Станом на 20 серпня в Білорусі політв'язнями визнано 1366 осіб, а правозахисникам відомо про понад 7 тис. фігурантів кримінальних політичних справ із 2020 року, написала "Весна".