Дуда пояснив, чому доручив Моравецькому сформувати новий уряд Польщі. Туск відреагував

13 листопада Дуда офіційно доручив Моравецькому сформувати новий уряд Польщі
Фото: Marek Borawski / prezydent.pl

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що представники опозиційних політсил – "Громадянської коаліції", "Лівих" і "Третього шляху" – не переконали його в тому, що треба відмовитися від усталеної традиції, згідно з якою команді, котра перемогла на парламентських виборах, першій надають місію з формування уряду країни. Про це Дуда сказав в інтерв'ю виданню Sieci, опублікованому 18 листопада.

13 листопада Дуда погодив відставку Ради міністрів, подану прем'єр-міністром Матеушем Моравецьким, і доручив йому й далі виконувати свої обов'язки до призначення нового складу уряду. Президент зазначив, що знову доручив Моравецькому сформувати новий склад Ради міністрів Польщі. Дуда сказав, що вірить, що Моравецький знайде в новому складі Сейму більшість, яка підтримає новий уряд Польщі, і зможе "продовжити розвиток республіки у ширшій парламентській згоді".

Дуда вказав в інтерв'ю Sieci, що, згідно із чинною конституцією, усі президенти Польщі "завжди довіряли місію формування уряду партії, яка перемогла", а на останніх виборах у Сейм перемогла партія "Право і справедливість".

За словами президента Польщі, під час консультацій із представниками опозиційної коаліції він хотів побачити "загальну програму" й почути "якнайбільше конкретики".

Але цього, як зазначив Дуда, не було.

Ба більше, додав президент, представники опозиційних політсил, які створили парламентську коаліцію в Польщі, під час зустрічі з ним "говорили абсолютно різні речі" щодо головних питань, зокрема щодо суверенності країни.

Інтерв'ю з Дудою вийшло під заголовком: "[Лідер опозиційної партії "Громадянська платформа" Дональд] Туск не буде моїм прем'єром".

На матеріал в Х відреагував Туск.

"Підтверджую. Не буду", – написав політик.

Контекст:

Парламентські вибори в Польщі відбулися 16 жовтня 2023 року. На виборах і в Сейм (нижню палату парламенту), і в Сенат (верхню палату) перше місце посіла керівна партія "Право і справедливість", проте більшість мандатів здобули представники трьох опозиційних сил: "Громадянської коаліції", "Лівих" і "Третього шляху".

За підсумками консультацій із представниками політсил, які пройшли в Сейм, Дуда заявляв, що "Право і справедливість" висунула на посаду прем'єра Моравецького, тоді як кандидатом від опозиційних сил – "Громадянської коаліції", "Лівих" і "Третього шляху" – буде Туск, який очолював уряд Польщі у 2007–2014 роках.

10 листопада польська опозиція підписала коаліційну угоду. Згідно з домовленістю, кандидатом на посаду прем'єр-міністра Польщі є Туск.

13 листопада Сенат і Сейм Польщі обрали глав, ними стали представники опозиційної коаліції – Малґожата Кідава-Блонська ("Громадянська коаліція") та Шимон Головня ("Третій шлях").