Ексвагнерівець Медведєв, який утік у Норвегію, дістав строк за побиття дівчини й напад на бармена

Медведєв не вперше потрапляє в поле зору норвезької поліції
Фото: EPA

Росіянина Андрія Медведєва, екснайманця приватної військової компанії "Вагнер", який утік у Норвегію взимку 2023 року, засудили до 120 днів позбавлення волі. Про це 18 червня пише The Barents Observer.

Рішення 14 червня ухвалив окружний суд Вестфолда. Медведєва обвинуватили у двох злочинах, скоєних восени минулого року. 19 листопада Медведєв відпочивав у пабі у Ставерні. Коли він замовив чергові дві порції алкоголю, йому сказали, що продадуть лише одну, бо він був п'яним. Медведєв зажадав, щоб бармен вийшов із ним надвір, а потім схопив працівника закладу за сорочку і шпурнув в обличчя монети із чашки для дрібних грошей. Також він вимагав повернути йому ножа, який він до цього показував у тому самому барі і який залишив там "на зберігання", ідеться у вироку. Ніж за рішенням суду конфіскували.

У барі Медведєв перебував зі своєю дівчиною, яку побив тієї ж ночі. Він приревнував дівчину до таксиста, який їх віз, а також розлютився через те, що вона говорила телефоном зі своєю подругою. У вироку описують, що він бив її долонею й кулаком, кусав і називав образливими словами, а також стискав за шию і затуляв рота рукою, через що їй було важко дихати.

Медведєв погрожував, що якщо дівчина комусь про це розповість, то він її вб'є, і заборонив їй покидати будинок. Дівчині вдалося дістатися до телефона й викликати допомогу. Її забрали до лікарні, а Медведєва затримали вдома у його друга.

Сам Медведєв стверджував, що все було зовсім не так. За його словами, бармену він просто кинув монети на стійку, а дівчина нібито побила себе сама, коли зрозуміла, що він хоче "зателефонувати її сім'ї й розповісти, яка вона погана".

Контекст:

Медведєв був командиром страченого кувалдою найманця-вагнерівця Євгена Нужина. Він покинув бойові позиції ПВК "Вагнер", яку визнано міжнародною злочинною організацією, одразу після закінчення чотиримісячного контракту, підписаного 6 липня 2022 року, ставши за ці місяці, як повідомила російська правозахисна організація Gulagu.net, очевидцем і свідком багатьох страт і позасудових розправ із боку служби безпеки засновника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина.

У січні 2023 року Медведєв утік у Норвегію й попросив політичного притулку.

З того моменту ексвагнерівець уже кілька разів потрапляв у поле зору поліції. 23 січня Медведєва затримали через "незгоду" щодо заходів, вжитих для гарантування його безпеки.

У ніч проти 22 лютого росіянина затримали після п'яної бійки в барі в Осло.

У квітні Медведєва затримали у Швеції, куди він поїхав нібито по цигарки. Водночас як прохачеві притулку йому заборонено покидати Норвегію.