Іран доправив у Росію супутники для запуску на орбіту Землі

Ідеться про два супутники – Kowsar і Hodhod
Фото: EPA (архів)

Іран 11 жовтня доправив у Росію два супутники для запуску на орбіту Землі. Про це повідомило іранське інформагентство Tasnim.

Зазначено, що Тегеран доправив супутники Kowsar і Hodhod.

За даними агентства, супутник Kowsar призначений для точного уповільнення й картографування, його можна використовувати для отримання знімків високої якості як у сільському господарстві, так і в користуванні природними ресурсами, моніторингу довкілля чи боротьбі зі стихійними лихами.

Hodhod є супутником зв'язку інтернету речей (IoT). Його можна використовувати у віддалених районах з обмеженим доступом до наземних мереж.

Іран, зокрема, прагне значно підвищити самодостатність країни у сфері космічних технологій і свою світову позицію в космічній галузі, ідеться в матеріалі.

Запуск супутників мав відбутися ще 2023 року, однак, за словами гендиректора компанії Omid Faza Хоссейна Шахрабі Фарахані, їм довелося дещо змінити корисне навантаження ракети-носія "Союз", пише Tasnim. Однак в іншому інтерв'ю очільник компанії розповідав, що затримку спричинив пошук інвесторів.

За даними Reuters, 2022 року Росія вже запускала іранські супутники на орбіту. Тоді офіційні представники США висловили занепокоєність щодо співпраці Тегерана й Москви в космічній сфері. За їхніми даними, вона може не лише допомогти РФ у війні проти України, але й Ірану – відстежувати потенційні воєнні цілі в Ізраїлі й на Близькому Сході.

Контекст:

Запуск супутника – останній показник розширення військової та політичної співпраці між Москвою й Тегераном, зазначала The Washington Post.

У жовтні 2022 року МЗС України звинуватило Іран у тому, що він допомагає країні-агресору Росії зброєю у війні проти України. Зокрема, РФ з осені 2022 року застосовує у війні проти України щонайменше два види іранських безпілотних літальних апаратів – дрони-камікадзе Shahed-136/131 і багатоцільові БПЛА Mohajer-6.

Іран спочатку заперечував передання своїх дронів російській армії. Пізніше Тегеран визнав це, але заявив, що постачання були нібито до повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

23 вересня 2024 року президент Ірану Масуд Пезешкіан назвав РФ "цінним стратегічним союзником і сусідом Ірану", заявивши, що віддаватиме пріоритет двосторонній і багатосторонній співпраці з нею.