Із документів про смерть Навального прибрали інформацію, яка вказувала на його отруєння – ЗМІ

Смерть Навального настала у лютому
Фото: EPA

В офіційних документах про смерть у колонії в РФ російського опозиціонера Олексія Навального записано симптоми, які свідчать про отруєння, але ці деталі приховали від публіки. Про це йдеться в опублікованому 29 вересня розслідуванні The Insider.

Видання стверджує, що дістало доступ до "сотень офіційних документів", пов'язаних зі смертю Навального в колонії в Ямало-Ненецькому автономному окрузі в лютому.

"Судячи з них, влада цілеспрямовано прибрала звідусіль згадки симптомів, які не вкладалися в офіційну версію. Як підтверджують лікарі, ці симптоми однозначно вказують на те, що Навального отруїли", – пишуть розслідувачі.

Вони опублікували дві версії постанови про відмову в порушенні кримінальної справи. Порівняння свідчить, що у відредагованій версії відсутній текст, який є в початковій версії: "Навальний [...] ліг на підлогу, після чого почав висловлювати скарги на різкий біль у ділянці живота, у нього почалося рефлекторне виверження вмісту шлунка, з'явилися судоми, і він знепритомнів".

"У розпорядженні The Insider є й інший документ – опис "вилучених об'єктів", де також фігурують "зразки блювотних мас", причому їх віддали на експертизу, хоча офіційно не повідомляли ні про експертизу, ні про блювоту. Документи підтверджують слова Юлії Навальної, яка раніше заявляла, що "в останні хвилини перед смертю він скаржився на гострий біль у животі", – ідеться в матеріалі.

The Insider наводить коментар реаніматолога Олександра Полупана, який лікував Навального в лікарні в Омську після отруєння "Новачком" у 2020 році.

"Офіційна причина смерті – порушення серцевого ритму – ніяк не пояснювала б тих симптомів, які ми бачимо в постанові: різкий біль у животі, блювання і судоми. Навряд чи такі симптоми можна пояснити чимось, окрім отруєння. Короткий проміжок часу між болем у животі й судомами говорить на користь того, що це могло бути, наприклад, фосфороорганічна речовина (до цього ж класу речовин відноситься і "Новачок"), але тільки не при нашкірному застосуванні, а при внутрішньому", – сказав медик.

Розслідувачі вважають, що на користь версії про отруєння свідчить і те, що влада довго не віддавала тіла Навального родичам і не допустила проведення альтернативної експертизи біоматеріалів.

Контекст:

Про смерть 47-річного Навального у виправній колонії №3, відомої як "Полярний вовк", у селищі Харп Ямало-Ненецького автономного округу (РФ) повідомило 16 лютого місцеве управління Федеральної служби виконання покарань. Там заявили, що Навальному нібито після прогулянки стало погано і він знепритомнів. Медики "провели реанімаційні заходи" і констатували смерть засудженого, ішлося в повідомленні.

1 березня Навального поховали на Борисівському цвинтарі в Москві, відспівування проводили в церкві ікони Божої Матері "Утоли моя печали" в московському районі Мар'їно. У день похорону в 19 містах РФ затримали щонайменше 128 людей.