ЄС запровадив санкції проти 33 росіян, які можуть бути причетними до смерті Навального

Через смерть Навального санкції наклали на посадовців колоній, де він був ув'язнений
Фото: EPA

Європейський союз 22 березня схвалив нові санкції проти 33 фізичних і двох юридичних осіб Росії через смерть опозиціонера Олексія Навального. Про це повідомляють на сайті Ради ЄС.

Зокрема, до списків потрапили виправні колонії, в яких Навальний перебував із червня 2022 року до своєї смерті, – виправна колонія №6 і виправна колонія суворого режиму №3.

"Обидві колонії відомі фізичним і психологічним тиском, повною ізоляцією, тортурами й насильством над ув'язненими. В обох місцях Навальний зазнав зловживань, зокрема через неодноразове одиночне ув'язнення в карцері і жорстоке, нелюдське і таке, що принижує гідність, поводження, що призвело до серйозного погіршення його здоров'я", – наголосили в Раді ЄС.

Санкції також застосували до начальника колонії №3 Вадима Калініна і різних заступників начальника колонії.

Крім того, Рада ЄС вирішила додати у список представників судової влади, таких як Андрій Суворов, який торік засудив Навального до 19 років колонії особливого режиму, Кирило Никифоров, який відхилив позов опозиціонера проти виправної колонії №6 щодо оскарження його переведення в ШІЗО на 12 діб, а також Євген Ніколаєв і Наталія Дудар, які ухвалили низку рішень проти опозиціонерів, включно з Навальним, тим самим сприяючи політичним репресіям в Росії.

До інших списків потрапили високопосадовці пенітенціарної системи і міністерства юстиції РФ, які або відповідали за виконання тюремних вироків Навального та інших опозиціонерів, або не змогли забезпечити захист прав і свобод людини й громадянина.

"Фігуранти санкційного режиму підлягають заморожуванню активів, а надання їм або на їхню користь коштів чи економічних ресурсів, прямо чи опосередковано, заборонено. Крім того, на фізичних осіб, яких додали у список, поширюється заборона на в'їзд у ЄС", – ідеться в повідомленні.

Контекст:

Про смерть 47-річного Навального у виправній колонії №3, відомій як "Полярний вовк", у селищі Харп Ямало-Ненецького автономного округу (РФ) повідомило 16 лютого місцеве управління Федеральної служби виконання покарань. Там заявили, що Навальному нібито після прогулянки стало зле і він знепритомнів. Медики "провели реанімаційні заходи" й констатували смерть засудженого, ішлося в повідомленні.

1 березня Навального поховали на Борисовському цвинтарі в Москві, відспівування проводили в церкві ікони Божої Матері "Утоли моя печали" в московському районі Мар'їно. У день похорону в 19 містах РФ затримали щонайменше 128 осіб.