"Я не змінював номер". Макрон прокоментував скарги Путіна на перервані контакти

Не Франція вирішила скоїти воєнні злочини на півночі України, зазначив Макрон
Фото: consilium.europa.eu

Президент країни-агресора РФ Володимир Путін 14 грудня розповів на пресконференції, що "з якогось моменту" президент Франції Еммануель Макрон, з яким "завжди був насичений порядок денний", припинив стосунки. Путіна цитує сайт Кремля.

"Якщо європейські країни і президент Франції, зокрема, не бажають з нами спілкуватися – ні. На нема і суду нема, як у нас кажуть, – зазначив Путін. – Якщо інтерес є – ми готові".

Макрон 15 грудня після саміту лідерів ЄС у Брюсселі заявив, що "не Франція вирішила скоїти воєнні злочини на півночі України, зробивши переговори практично неможливими", відеозапис опублікували в Х телеканала LCI.

Макрон підкреслив, що відповість на дзвінок Путіна, якщо той матиме "серйозні пропозиції" щодо припинення війни та побудови міцного миру в Україні, "тобто з повагою до міжнародного права і, отже, до інтересів і суверенітету України".

"Я не змінював свій номер [телефону]", – зазначив президент Франції.

Контекст:

Макрон – один зі світових лідерів, хто намагався вести переговори з Путіним перед повномасштабним вторгненням країни-агресора РФ в Україну та після її початку.

Le Figaro писало на початку травня 2022 року, що із грудня 2021 року Макрон і Путін розмовляли "майже 20 разів". Сам президент Франції сказав, що провів "сотню годин" у переговорах із главою Кремля.

Чергова розмова з Путіним відбулася 28 травня – її Макрон провів разом із канцлером Німеччини Олафом Шольцом, розмова тривала 80 хвилин. Політики вмовляли президента РФ вивести війська з України, розблокувати Чорне море для експорту зерна і погодитися на переговори із президентом України Володимиром Зеленським, а також звільнити захисників "Азовсталі".

У червні 2022 року Макрон заявив, що його переговори з Путіним не дали результату.

За рік Макрон сказав, що не планує "особливих ініціатив" для поновлення діалогу з Путіним. Водночас Макрон заявив, що якщо йому зателефонує Путін, "щоб запропонувати щось", він відповість, "бо Франція завжди сприяла й була посередницькою державою".