Євросоюзу треба мати спецфонд на суму €100 млрд для купівлі Україні озброєнь – депутат Бундестагу

Європа дуже багата, наголосив Гофрайтер
Фото: ЕРА

Європейський союз має створити фонд на суму €100 млрд і використовувати ці кошти на військову допомогу Україні для її протистояння російській агресії. Про це в опублікованому 20 червня коментарі виданню Guildhall заявив депутат Бундестагу, глава комітету з європейських справ Антон Гофрайтер.

"Неможливо вести війну, хоча б зрідка не позичаючи на час грошей на снаряди й інші військові товари. Тому я пропоную, щоб Європейський союз мав спеціальний фонд у розмірі €100 млрд, гроші в який запозичують на ринку. І на ці €100 млрд ми могли б купувати озброєння для України в усьому світі", – сказав він.

Німецький парламентар зазначив, що зараз "Європейський союз не має права позичати гроші", хоча "Європа дуже багата" і в неї є гроші.

"Їх можна було б витрачати в кредит, але це не дозволено", – наголосив Гофрайтер.

Контекст:

Україна після початку повномасштабної російської агресії в лютому 2022 року отримує від країн Заходу допомогу, зокрема військову й фінансову.

У квітні 2024 року після шестимісячного блокування Конгрес США продовжив виділення допомоги Україні. Ухвалений закон дозволяє надати підтримку на загальну суму $60,84 млрд, із яких $23,2 млрд спрямують на поповнення американських озброєнь і запасів замість наданих Україні.

Окрім того, лідери "Великої сімки" на саміті в Італії 13–15 червня домовилися надати Україні фінансову підтримку в розмірі $50 млрд із заморожених російських активів.