Хусити атакували в Червоному морі два танкери з нафтою

Хусити знову напали на кораблі з нафтою
Фото: EPA (архів)

Єменські хусити, яких підтримує Іран, 2 вересня атакували два нафтові танкери в Червоному морі. Про це повідомило Центральне командування США.

Нападу зазнали танкер Blue Lagoon під прапором Панами, який належить грецькому оператору, і Amjad під прапором Саудівської Аравії. Їх атакували двома балістичними ракетами й безпілотною повітряною системою односторонньої дії, унаслідок чого обидва судна було уражено, ідеться в повідомленні.

Обидва танкери завантажено сирою нафтою. Зокрема, Amjad перевозить приблизно 2 млн барелів нафти, що майже вдвічі більше, ніж на борту Delta Sounion, котре належить Греції, на яке хусити напали 21 серпня. Відтоді в південній частині Червоного моря тривають рятувальні роботи для пошкодженого судна, яке все ще горить і загрожує ймовірністю великої екологічної катастрофи.

"Ці безрозсудні акти тероризму з боку хуситів і далі дестабілізують регіональну і світову торгівлю, а також наражають на ризик життя мирних моряків і морські екосистеми", – ідеться в заяві американських військових.

Два джерела повідомили агентству Reuters, що кораблі йшли поряд один з одним, коли по них ударило, але вони змогли продовжити своє плавання без серйозних пошкоджень чи жертв.

Хусити взяли на себе відповідальність за напад на Blue Lagoon із застосуванням ракет і безпілотників, але не згадали про саудівський танкер.

Контекст:

19 листопада 2023 року хусити, які підтримують бойовиків палестинського терористичного угруповання ХАМАС у його війні з Ізраїлем, погрожували атакувати ізраїльські судна в Червоному морі й Баб-ель-Мандебській протоці, котра з'єднує Червоне море з Аравійським, повідомляв канал Al Arabiya.

Після цього стало відомо про захоплення хуситами в Червоному морі судна Galaxy Leader, яке ходить під прапором Багамських Островів і прямувало з Єгипту до Індії. Зокрема, у полон потрапили українські моряки.

Повідомлення про атаки хуситів на цивільні й військові судна в Червоному морі з'являються регулярно і 2024 року. Зокрема, 6 березня хусити в Аденській затоці атакували ракетою цивільне судно під прапором Барбадосу, унаслідок чого загинуло троє моряків, ще чотирьох було поранено.

США й Великобританія завдавали ударів по базах хуситів, але ті й далі атакували судна.