Китай розгорнув військові навчання біля Тайваню як "суворе попередження"

КНР біля берегів Тайваню в понеділок розпочала чергові військові навчання
Фото: EPA

Збройні сили КНР розпочали новий раунд військових навчань поблизу Тайваню. У Пекіні  їх назвали попередженням щодо "сепаратистських дій" влади острова, що викликало засудження з боку урядів Тайбею і США. Про це 14 жовтня повідомив офіційний представник Східної зони бойового командування китайської армії Лі Сі, якого цитує китайське агентство новин Guancha.

Пекін оприлюднив карту, на якій позначено дев'ять зон поблизу Тайваню, де відбуваються навчання.

Зазначено, що військові навчання Joint Sword – 2024B проведуть у Тайванській протоці й у районах на північ, південь і схід від Тайваню.

Командування КНР заявило, що їхні кораблі й літаки наближаються до Тайваню з різних боків, проводячи патрулювання й тренування бойової готовності, відпрацьовуючи блокування головних портів і атак на морські й наземні цілі, пише агентство Reuters. Однак бойових стрільб або заборон польотів не оголошували.

За даними китайських державних ЗМІ, ракетні війська провели імітацію запуску ракет, винищувачі "відкрили коридори для повітряного нападу", а бомбардувальники виконували місії на великі відстані, пише агентство.

Джерело Reuters в органах безпеки Тайваню повідомило, що поки не було жодних ознак ракетних запусків.

Тайвань назвав дії Китаю "серйозними провокаціями", які підривають стабільність у регіоні. У міністерстві оборони Тайваню заявили, що відстежують маневри народно-визвольної армії Китаю і пообіцяли розгорнути "відповідні сили для реагування та захисту національного суверенітету".

Дати завершення військових навчань китайська сторона не називає.

Контекст:

Тайвань і Китайську Народну Республіку розділяє Тайванська протока. З 1949 року Тайванем керує власна адміністрація, там зберігають прапор і деякі інші атрибути Китайської Республіки, яка була на материку до приходу до влади Комуністичної партії Китаю. Згідно з офіційною позицією КНР, острів вважають однією з провінцій Китаю.

Упродовж останніх років відносини між Китаєм і Тайванем погіршилися. У 2021 році глава КНР Сі Цзіньпін пообіцяв провести мирне "возз'єднання" з Тайванем. Тайбей у відповідь пообіцяв захищати свою свободу й наголосив, що лише народ Тайваню може вирішувати своє майбутнє.

Наприкінці грудня 2023 року Сі Цзіньпін заявив, що Тайвань "неминуче возз'єднається з материковим Китаєм". За його словами, це "неминуча тенденція" і в цьому "головний національний інтерес, цього бажає народ".