США нададуть Тайваню військової допомоги на $567 млн – Білий дім

Розпорядження про допомогу Тайваню видав президент США Джо Байден
Фото: EPA

Президент США Джо Байден схвалив виділення $567 млн на оборонну підтримку Тайваню. Про це йдеться в розпорядженні, опублікованому на сайті Білого дому 29 вересня.

"Я делегую державному секретарю повноваження... спрямовувати вилучення до $567 млн на предмети оборонного призначення й послуги міністерства оборони, а також військову освіту та навчання для надання допомоги Тайваню", – ідеться в документі.

Taiwan News пише, що це найбільший в історії пакет військової допомоги. До того ж нещодавно на Тайвань прибула перша партія ракетних комплексів Harpoon. США схвалили потенційний продаж Тайваню 100 ракетних систем берегової оборони й 400 ракет Harpoon 2020 року. 106 ракет передадуть до кінця 2026 року.

Також цього місяця Тайвань отримав першу партію винищувачів F-16V американського виробництва, а першу партію танків M1A2T Abrams очікують у грудні, пише Taiwan News.

Контекст:

Тайвань і Китайську Народну Республіку розділяє Тайванська протока. З 1949 року Тайванем керує власна адміністрація, там зберігають прапор і деякі інші атрибути Китайської Республіки, яка була на материку до приходу до влади Комуністичної партії Китаю. Згідно з офіційною позицією КНР, острів вважають однією з провінцій Китаю.

Протягом останніх років відносини між Китаєм і Тайванем погіршилися. 2021 року глава КНР Сі Цзіньпін пообіцяв провести мирне "возз'єднання" з Тайванем. Тайбей у відповідь пообіцяв захищати свою свободу й наголосив, що лише народ Тайваню може вирішувати своє майбутнє.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну у травні 2022 року президент США Джо Байден заявив, що Вашингтон надасть Тайваню військову допомогу, якщо Китай на нього нападе. "Це зобов'язання, яке ми взяли на себе", – сказав він.

Міністр закордонних справ Тайваню Джозеф Ву спрогнозував, що Китай, імовірно, вторгнеться на Тайвань 2027 року, коли Сі Цзіньпін балотуватиметься на четвертий строк як глава КНР.

Наприкінці грудня 2023 року Сі Цзіньпін заявив, що Тайвань "неминуче возз'єднається з материковим Китаєм". За його словами, це "неминуча тенденція" і в цьому "головний національний інтерес, цього бажає народ".