Коломойського позбавили громадянства Кіпру – ЗМІ

Коломойський є громадянином Ізраїлю
Фото: EPA

Уряд Кіпру 4 вересня позбавив громадянства українського бізнесмена Ігоря Коломойського. Про це 14 вересня повідомила Phileleftheros.

У рішенні кабміну зазначено, що як і до розгляду кандидатури Коломойського на набуття громадянства, так і після бізнесмен "був і залишається особою сумнівного характеру", а його натуралізація створила величезний ризик для репутації Кіпру.

Як указав ЗМІ, паспорт вилучили в Коломойського насамперед через те, що він не повідомив у своїй заяві, що йому ще 2008 року загрожували кримінальні обвинувачення в ухиленні від сплати податків у країні-агресорі РФ (громадянства Кіпру він набув 2010 року).

Контекст:

Уряд Кіпру з 1 листопада 2020 року зупинив програму надання громадянства в обмін на інвестиції в економіку країни після того, як телеканал Al Jazeera зняв сюжет про спробу купити громадянство Кіпру китайським бізнесменом із кримінальним минулим.

Сюжет Al Jazeera тривалістю майже одну годину вийшов 12 жовтня. Телеканал зробив висновок, що кілька високопоставлених кіпрських чиновників, політиків, юристів й агентів нерухомості причетні до схеми, яка дає змогу злочинцям купувати паспорти країн Європи через інвестиційну програму Кіпру, користуватися безвізом і діставати доступ до внутрішніх ринків Європейського союзу.

Reuters писало, що Кіпр заробив понад €9 млрд від схеми видавання паспортів іноземним інвесторам із 2013-го до 2019 року. Для отримання паспорта потрібно було інвестувати на суму €2 млн. Механізмом скористалося понад 3 тис. осіб.

Коломойський також є громадянином Ізраїлю.

У вересні 2023 року бізнесмен говорив, що в нього "нібито як забрали" громадянство України, водночас українського паспорта він не віддавав.