БЕБ завершило розслідування про заволодіння 5,3 млрд щодо Коломойського

Бізнесмен перебуває під арештом із 2 вересня минулого року
Фото: Лилия Гончарук / suspilne.media

Бюро економічної безпеки України завершило досудове розслідування про незаконні дії з банківськими документами й заволодіння 5,3 млрд грн проти "відомого олігарха". Про це 21 серпня повідомила пресслужба відомства.

Правоохоронці не називають прізвища, але обставини відповідають справі, у якій підозрюють Ігоря Коломойського. Матеріали досудового слідства щодо нього було виділено в окреме кримінальне провадження.

Ідеться про незаконні дії з банківськими документами під час фактичного невнесення Коломойським 5,8 млрд грн до каси банку, а також заволодіння більше ніж 5,3 млрд грн, які надалі, на думку правоохоронців, легалізували.

Також детективи вважають його причетним до підроблення документів, а саме – укладання фіктивних договорів щодо робіт, що призвело до заволодіння 3,3 млрд акціонерного товариства "Укрнафта".

За підсумками досудового розслідування олігарха підозрюють за кількома статтями Кримінального кодексу України: ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 366, ч. 2 ст. 200, ч. 3 ст. 209, ч. 5 ст. 191.

У БЕБ поінформували, що захисту Коломойського надали доступ до матеріалів для ознайомлення. Водночас триває слідство щодо інших імовірних учасників організованої ним групи.

Контекст:

Коломойський, який раніше був співвласником тепер уже націоналізованого "ПриватБанку", перебуває під арештом із 2 вересня 2023 року. Восени він дістав кілька підозр від правоохоронних органів – у шахрайстві й відмиванні коштів на суму 570 млн грн, у заволодінні 9,2 млрд грн із коштів "ПриватБанку" і в незаконному заволодінні 5,8 млрд грн через зловживання службовим становищем і незаконні дії з електронними грошима, засобами доступу до банківських рахунків.

Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою застави. Заставу спочатку призначили в розмірі 510 млн грн. 15 вересня минулого року, після оголошення чергової підозри, суд збільшив заставу до 3,891 млрд грн, а потім кілька разів зменшував її.