У Росії заарештували активи Коломойського та його партнерів – росЗМІ

У РФ бізнесмена занесли до списку екстремістів і терористів
Фото: EPA (архів)

Росія занесла українського бізнесмена Ігоря Коломойського до списку екстремістів і терористів, а його активи заарештувала. Про це 12 серпня повідомило російське пропагандистське агентство ТАСС, посилаючись на інформацію виконавчих проваджень.

Згідно з рішенням, ухваленим на підставі провадження від 25 січня 2024 року, відкритого Кошехабльським районним судом Адигеї, активи Коломойського, а також його партнерів "на мільярди рублів" конфіскували, написали пропагандисти.

Ідеться про об'єднання, членами якого є Коломойський і Павло Шитов, компанія JKX Oil & Gas Ltd. (країна реєстрації – Великобританія). У матеріалі зазначено, що Росія заборонила їхню діяльність через нібито здійснення екстремістських дій.

Окрім того, суд стягнув у федеральну власність усі капітали ТОВ "Южгазэнерджи" та ТОВ "Кейтеринг – Юг" вартістю понад 5,1 млрд руб. (більш ніж 23 млрд грн).

Також росіяни заарештували будівлю й шість приміщень у центрі Москви загальною площею 5,5 тис. м&³2; і 494 земельні ділянки сільськогосподарського призначення площею майже 5,6 га у Владимирській, Калінінградській, Московській і Смоленській областях. Їх суд оцінив у понад 6 млрд руб., утім, це рішення було оскаржено.

Водночас Верховний суд Адигеї залишив чинним рішення райсуду про конфіскацію активів Коломойського.

Контекст:

Коломойський, який раніше був співвласником тепер уже націоналізованого "ПриватБанку", перебуває під арештом із 2 вересня 2023 року. Восени він дістав кілька підозр від правоохоронних органів – у шахрайстві й відмиванні коштів на суму 570 млн грн, у заволодінні 9,2 млрд грн із коштів "ПриватБанку" й у незаконному заволодінні 5,8 млрд грн через зловживання службовим становищем і незаконні дії з електронними грошима, засобами доступу до банківських рахунків.

Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою застави. Заставу спершу призначили в розмірі 510 млн грн. 15 вересня, після оголошення чергової підозри, суд збільшив заставу до 3,891 млрд грн, а потім кілька разів зменшував.

У Мін'юсті повідомляли, що Коломойський перебуває під арештом в установі, якою керує Служба безпеки України.

8 травня 2024 року Коломойського повідомили також про підозру в організації замовного вбивства. За даними слідства, Коломойський, "діючи з мотивів особистої помсти, замовив убивство" директора однієї з юридичних компаній, який не виконав його вимоги щодо анулювання й визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів відкритого акціонерного товариства. За інформацією екснардепа, радника глави Офісу президента Сергія Лещенка, ідеться про замах на адвоката Сергія Карпенка "за відмову виконувати вказівки в корпоративному спорі навколо підприємства "Дніпроспецсталь".

9 серпня БЕБ повідомила про долучення нової підозри до справи Коломойського. Його обвинувачують ще й у підробленні документів.