Кораблі берегової охорони Китаю вперше увійшли в Північний Льодовитий океан

Росія дає Китаю доступ до Арктики, пише Bloomberg
Фото: depositphotos.com

Китай заявив, що кораблі його берегової охорони вперше увійшли в Північний Льодовитий океан, патрулюючи води спільно з російськими кораблями, з місією, яка "підкреслює співпрацю між Пекіном і Москвою в регіоні". Про це 2 жовтня пише Bloomberg.

Росія поки офіційно не визнала цього. Але берегова охорона США заявила, що в суботу зафіксували два російські кораблі й два китайські судна, які проходили через Берингове море, котре відокремлює Росію від Аляски.

Берегова охорона Китаю в окремій заяві повідомила, що операція розширила діапазон її навігації, перевірила здатність кораблів виконувати місії в незнайомих водах і "надала потужну підтримку активній участі в міжнародному й регіональному управлінні океаном".

Bloomberg зазначає, що, оскільки глобальне потепління розтоплює арктичні льоди, відкриваються судноплавні шляхи, які можуть скоротити час сполучення між Європою та Азією. Китай, який не має арктичного узбережжя, вважає цей регіон "новими рубежами", де він бачить можливості для майбутнього впливу, разом із глибоким морем, космічним простором, кіберпростором і штучним інтелектом.

Спільне патрулювання також символізує тісніші зв'язки між Пекіном і Москвою та зростання їхнього інтересу до Арктики, зазначають у публікації. Війна зробила РФ залежною від китайського фінансування арктичних проєктів. Китаю, зі свого боку, потрібна Росія для доступу до північних вод, пише Bloomberg.

Контекст:

Китай із початку нападу РФ на Україну публічно намагається дотримуватися нейтральної позиції й закликає до переговорів, але в ООН часто голосує так само, як Росія, і, за інформацією ЗМІ, може постачати їй військову техніку.

За даними США, навесні 2024 року Китай посилив підтримку РФ, надає їй розвіддані, оптику для військової техніки, ракетне паливо, верстати для танків та інші товари. Блінкен заявляв, що КНР є головним постачальником військових верстатів і з'єднань, які використовують у виробництві боєприпасів і ракетного палива в Росії.