МЗС Катару уточнило кількість звільнених ХАМАС заручників. Ізраїль отримав список другої групи на обмін 25 листопада

Із 13 звільнених ХАМАС 24 листопада ізраїльтян лише четверо – діти, зазначили ЗМІ
Фото: EPA

У перший день тимчасового перемир'я 24 листопада бойовики терористичної організації ХАМАС звільнили 24 заручників, яких утримували в секторі Гази. Інформацію про це в Х підтвердив офіційний представник міністерства закордонних справ Катару Маджид бін Мухаммад Аль-Ансарі.

"Ми підтверджуємо, що в межах угоди про гуманітарне перемир'я Міжнародний комітет Червоного Хреста прийняв 24 цивільних, зокрема жінок і дітей", – написав Аль-Ансарі.

За його словами, ХАМАС звільнив кількох громадян Таїланду.

"Серед звільнених – 13 громадян Ізраїлю, деякі з яких мають подвійне громадянство, а також 10 громадян Таїланду й один громадянин Філіппін", – наголосив в Х представник МЗС Катару.

Окрім того, Аль-Ансарі підтвердив в Х звільнення палестинських 39 жінок і дітей, яких тримають в ізраїльських в'язницях. BBC зазначав, що серед звільнених – 24 жінки й 15 неповнолітніх.

Ізраїль уже отримав список другої групи заручників, звільнення яких планують у суботу, 25 листопада, на другий день перемир'я, проінформувало The Times of Israel із посиланням на канцелярію прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньяху.

Співробітники ізраїльських служб безпеки повідомили про це сім'ї заручників. У списку на звільнення 25 листопада – 13 осіб, але більше дітей. Із 13 звільнених 24 листопада ізраїльтян лише четверо – діти, наголосило видання.

Раніше ЗМІ повідомляли, що ХАМАС у межах тимчасового перемир'я з Ізраїлем 24 листопада звільнив перших 25 заручників – 13 ізраїльських жінок і дітей і 12 таїландців. Передання заручників відбувалося через пункт пропуску "Рафах" на кордоні сектору Гази і Єгипту.

Контекст:

7 жовтня бойовики ХАМАС здійснили масований ракетний обстріл південних і центральних районів Ізраїлю і вторглися на територію країни. За даними МЗС Ізраїлю станом на 10 листопада, бойовики вбили приблизно 1200 ізраїльтян, іще приблизно 240 захопили в заручники.

Ізраїль у відповідь розпочав контртерористичну операцію й до початку листопада повністю оточив Газу. Влада Ізраїлю заявляла, що бойові дії триватимуть до повного знищення угруповання ХАМАС.

27 жовтня Ізраїль розпочав наземну операцію в секторі Гази.

Уранці 24 листопада почалося чотириденне перемир'я між Ізраїлем і ХАМАС. Угода передбачає звільнення бойовиками протягом чотирьох днів 50 ізраїльських жінок і дітей. В обмін на кожного ізраїльського заручника буде звільнено трьох засуджених за терористичні злочини палестинських ув'язнених, загалом – 150 осіб.

Після закінчення перемир'я з ХАМАС у міноборони Ізраїлю прогнозують щонайменше два місяці інтенсивних бойових дій.