Держсекретар канцелярії президента Польщі про "Північний потік – 2": Нас зрадили, переміг Путін

Дера: Росії гарантують постачати газ протягом найближчих років, Німеччина розподілятиме цей газ, а решта просто спостерігатимуть за цим
Скріншот: TVP Info / YouTube
У питанні будівництва російського газопроводу "Північний потік – 2" перемогла Росія, незважаючи на те, що проти було багато країн Євросоюзу, заявив держсекретар канцелярії президента Польщі Анджей Дера. Про це він сказав 25 липня в ефірі каналу TVP Info, коментуючи укладену між Німеччиною і США угоду.

Він зазначив, що, хоча "світом керують гроші, а не цінності", Польща у питанні будівництва газопроводу "стала на сторону цінностей" і шукала союзників, щоб зупинити будівництво.

Дера також підкреслив, що проти будівництва "Північного потоку – 2" висловлювалися як окремі країни ЄС, так і Європарламент, але "виявилося, що Німеччина вища за Європейський союз, інтереси Німеччини важливіші за інтереси Європейського союзу".

"Нас зрадили, і переможець – президент [Росії Володимир] Путін, Росія перемогла, їй гарантують постачати газ протягом найближчих років, потужні джерела коштів. Німеччина розподілятиме цей газ, можливо, знайде технологію для використання цього газу, вони також отримають від цього величезний прибуток, а інші тільки спостерігатимуть за цим", – підсумовував Дера.

Контекст:

Німеччина і США 21 липня повідомили, що уклали угоду щодо газопроводу "Північний потік – 2". Німеччина обіцяла, що застосує національні санкції проти Росії і закличе до ефективних заходів ЄС, якщо РФ продовжить використовувати газ як інструмент тиску на інші країни або "здійснить подальші агресивні дії проти України". За угодою, транзит через Україну після введення в дію газопроводу має бути продовжено на 10 років.

Окрім того, США і Німеччина працюватимуть над фондом інвестицій на суму не менше ніж $1 млрд, який піде на розвиток поновлюваних джерел енергії в Україні. Німеччина спочатку внесе в цей фонд не менше ніж $175 млн.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба після цього заявив, що Україна офіційно ініціює консультації із Єврокомісією і Німеччиною щодо "Північного потоку – 2". Також у спільній заяві Кулеби і глави МЗС Польщі Збігнєва Рау йдеться, що країни "працюватимуть разом зі своїми союзниками і партнерами над протидією запуску "Північного потоку – 2".

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс назвав угоду помилкою, яка "дорого коштуватиме". За словами глави парламентської комісії із закордонних справ Естонії Марко Мігкельсона, угода з ФРН США дає "зелене світло" для добудови газопроводу.

Газопровід "Північний потік – 2" будують по дну Балтійського моря, він має зв'язати Росію із Німеччиною. У зв'язку з цим проєктом транзит газу через Україну може виявитися під загрозою.

Виконавчий директор компанії – оператора газопроводу Nord Stream 2 AG Маттіас Варніг 11 липня заявив, що будівництво завершать у серпні. За його словами, "Північний потік – 2" добудовано на 98%.

У владі США, України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви і Естонії вважають "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи. Німеччина наполягає на завершенні будівництва.

Адміністрація президента США Джо Байдена була проти будівництва газопроводу, однак у кінці травня Байден назвав "контрпродуктивним з точки зору наших європейських відносин" введення нових санкцій проти "Північного потоку – 2", оскільки газопровід "майже закінчено".

18 травня видання Axios написало, що США не вводитимуть санкції щодо оператора будівництва газопроводу – компанії Nord Stream 2 AG. Глава МЗС Німеччини Гайко Маас 19 травня це підтвердив. 21 травня Сполучені Штати включили до списку санкцій 13 російських суден, дві компанії і один заклад, пов'язані з будівництвом газопроводу, але Nord Stream 2 AG у списку немає.

Радник Байдена з нацбезпеки Джейк Салліван 20 червня заявив, що США продовжить вводити санкції проти російських компаній, які беруть участь у будівництві "Північного потоку – 2". У РФ це назвали "бігом із перешкодами по каруселі".

Президент України Володимир Зеленський сказав, що вважає "Північний потік – 2" зброєю Росії і у ролі компенсації за його запуск Україна хоче гарантій безпеки і повернення окупованих територій. На брифінгу за підсумками зустрічі із канцлеркою ФРН Ангелою Меркель 12 липня Зеленський заявив, що питання "Північного потоку – 2" потрібно обговорювати на саміті лідерів "Нормандської четвірки". Меркель зазначила, що Берлін серйозно ставиться до побоювань України через газопровід.