П'ять європейських країн приєдналися до економічних санкцій ЄС проти Білорусі

ЄС ввів економічні санкції проти Білорусі через примусове приземлення літака Ryanair у Мінську і затримання Протасевича
Фото: EPA
П'ять країн Європи приєдналися до адресних економічних санкцій Євросоюзу проти Білорусі. Про це повідомляють на сайті Ради ЄС 13 липня.

Серед них країни – кандидати на вступ до Євросоюзу – Північна Македонія, Чорногорія та Албанія, а також Ісландія і Норвегія, що входять до Європейського економічного простору.

"Вони забезпечать відповідність своїй національній політиці цим рішенням Ради. Європейський союз бере до відома це зобов'язання і вітає його", – ідеться в повідомленні.

Контекст:

Євросоюз у відповідь на примусове приземлення літака Ryanair у Мінську, унаслідок якого затримали опозиційного білоруського журналіста Романа Протасевича 24 червня ввів економічні санкції проти Білорусі.

Серед іншого, санкції ЄС проти Білорусі передбачають обмеження торгівлі нафтопродуктами продуктами з вмістом калію і тютюновою продукцією, обмеження доступу до фінансових ринків ЄС, заборону на послуги страхування для білоруського уряду і державних органів країни.

Окрім цього, Європейський інвестиційний банк припиняє будь-які виплати або платежі за всіма чинними угодами щодо проєктів у державному секторі Білорусі.

Раніше 21 червня редактор Radio Free Europe / Radio Liberty Рікард Йозвяк повідомляв, що міністри Євросоюзу ухвалили рішення про заморожування активів і заборону на видавання віз щодо 78 осіб і восьми юридичних осіб. Серед них, за його словами, є бізнесмени, члени сім'ї Олександра Лукашенка, який вважає себе президентом Білорусі, ректори, прокурори, судді, поліцейські та високопоставлені військові.

За даними "Радые Свабода", під санкції також потрапили БелАЗ, МАЗ, "Новая нефтяная компания", а також російський бізнесмен Михайло Гуцерієв, журналісти Андрій Муковозчик і Сергій Гусаченко, речниця МВС Білорусі Ольга Чемоданова, бізнесмени Олексій Алексін і Олександр Зайцев, міністр оборони Віктор Хренін та інші.