Папа римський заявив, що Європа не шукає "творчих шляхів" для припинення війни РФ проти України

Франциск: Тривожно, коли ми читаємо, що в багатьох місцях кошти і далі вкладають у зброю, а не в майбутнє молоді
Фото: EPA
Європа не шукає "творчих шляхів" для припинення війни РФ проти України, вважає папа римський Франциск. Про це він заявив під час візиту до Лісабона (Португалія) 2 серпня, пише Vatican News.

"З глибокою любов'ю до Європи й у дусі діалогу, який вирізняє цей континент, ми могли б запитати її: "Куди ти пливеш, якщо не вказуєш світові шляхи миру, творчі шляхи припинення війни в Україні й багатьох інших конфліктів, які призвели до такого кровопролиття?" – заявив понтифік.

Портал зазначив, що папа згадав про збільшення інвестицій у сучасну зброю, що є "виснаженням справжнього людського капіталу: освіти, охорони здоров'я, держави загального добробуту".

"Тривожно, коли ми читаємо, що в багатьох місцях кошти і далі вкладають у зброю, а не в майбутнє молоді", – заявив він.

Контекст:

Ватикан засуджує війну Росії проти України. Папа римський на тлі масового воєнного вторгнення РФ закликав 13 березня 2022 року припинити вбивства невинних людей в Україні, зосередитися на діалозі й відкрити гуманітарні коридори. Упродовж року Франциск багато разів закликав зупинити вогонь.

Водночас 7 листопада він заявив, що жорстокість російських солдатів, з якою вони діють в Україні, загалом "не властива російському народові". Також він згадав російського письменника Федора Достоєвського, котрий, за словами понтифіка, досі "надихає християн на осмислення християнства". Такі заяви папи обурили українців. Зокрема, амбасадорка України у США Оксана Маркарова припустила, що папа Франциск неуважно читав Достоєвського, а посол України у Ватикані Андрій Юраш написав, що накази бомбардувати Україну віддають не найманці, а щирі російські "гуманісти" – послідовники Достоєвського.

Окрім того, Ватикан уже двічі на Великдень організовував хресний хід зі спільною участю українців і росіян.

5 червня 2023 року посланець папи римського Франциска кардинал Маттео Дзуппі відвідав Україну. 6 червня він зустрівся з президентом Володимиром Зеленським, вони обговорили "гуманітарну взаємодію" України й Святого престолу в межах реалізації української формули миру.

Секретної миротворчої місії Ватикану щодо України не існує, а ініціативу Ватикану щодо гуманітарних місій не узгоджували з українською владою, заявив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк.