Парламент Іспанії ухвалив закон про амністію каталонських сепаратистів. Обвинувачення знімуть із понад 300 осіб

У жовтні 2017 року за відокремлення автономії від Іспанії проголосувало 90% учасників референдуму в Каталонії
Фото: ЕРА

Парламент Іспанії ухвалив закон про амністію, який припиняє юридичне переслідування учасників спроби відокремлення Каталонії у 2017 році. Про це повідомляє Рolitico.

Законопроєкт пройшов із невеликою перевагою: 177 голосів за і 172 – проти. Документ підтримали ліва керівна коаліція й невеликі партії, включно з каталонськими, консервативна Народна партія і права партія Vox були проти, пише видання.

Прем'єр-міністр Педро Санчес висловив задоволення підсумками голосування.

"У політиці, як і в житті, прощення сильніше, ніж злість. Сьогодні Іспанія успішніша й цілісніша, ніж у 2017 році. Життя триває своєю чергою", – написав він в X.

Після офіційної публікації в іспанських судів буде двомісячний строк для застосування закону, котрий, як планують, анулює юридичні записи сотень посадовців та активістів, які брали участь у "сепаратистському" русі Каталонії із 2011 року, пояснює Рolitico.

Ухвалення закону передбачає амністію для понад 300 учасників ініціативи відокремлення Каталонії, включно з колишнім президентом Карлесом Пучдемоном, ідеться у статті.

Контекст:

У жовтні 2017 року відбувся референдум про незалежність Каталонії. За відокремлення автономії від Іспанії проголосувало 90% тих, хто прийшов на виборчі дільниці в день референдуму. У голосуванні брало участь 2,26 млн осіб, або приблизно 42% населення регіону. Конституційний суд Іспанії визнав голосування таким, що не відповідає конституції.

Після цього Кабінет міністрів Іспанії позбавив повноважень главу уряду Пучдемона, обвинуваченого в організації референдуму про незалежність регіону. 2 листопада Національний суд Іспанії постановив узяти під варту членів відстороненого уряду Каталонії за обвинуваченням у спробі державного перевороту.

Пучдемон виїхав до Бельгії і заявив, що залишиться за кордоном, доки не дістане гарантій "чесного судового процесу". 2019 року політика обрали в Європарламент, але він не зміг приступити до виконання своїх обов'язків, оскільки цьому перешкоджала Іспанія, яка домагалася його екстрадиції.

У березні цього року Європарламент зняв недоторканність із Пучдемона і двох його соратників. 24 вересня Пучдемона затримала на Сардинії італійська влада. Затримання відбулося на підставі міжнародного ордера, який виписала Іспанія в жовтні 2019 року. Але того самого дня Пучдемона відпустили. На початку жовтня 2021 року він повернувся в Італію і знову постав перед судом.