Протасевичу не варто розраховувати на держадвокатів, є інші варіанти – Фейгін

Фейгін вважає, що не варто "тішитися ілюзіями" щодо адвокатської допомоги Протасевичу
Фото: ЕРА
Затриманому в Білорусі опозиціонеру Романові Протасевичу не допоможуть державні адвокати. Таку думку висловив 5 червня в ефірі телеканала "Україна 24" російський правозахисник, колишній адвокат Марк Фейгін.

"Адвокатура Білорусі як інститут знищена дуже давно. Там є низка законів, які приймалися упродовж останніх 20 років, що посилюють ситуацію у процесі з правами захисника, і тому вони не можуть практично нічого. Вони не можуть розповідати про справу, не можуть публічно нічого коментувати, на це пряма заборона і кримінальна відповідальність", – сказав він.

За словами правозахисника, у Білорусі адвокатам "усередині країни зробити нічого не можна, судів там теж немає".

Фейгін вважає, що "окремим захисникам" Протасевича є сенс використовувати міжнародні процедури.

"У Женеві є підрозділ ООН, який займається позасудовим порядком розгляду таких справ, це йде за лінією МЗС. Виникає зобов'язання саме перед ООН – не перед якимись іншими інститутами універсальної юстиції. Від імені комітетів ООН міністерству закордонних справ Білорусі ставлять запитання з приводу долі Протасевича, і можуть бути відчутні наслідки, якщо на ці питання не відгукуватися, не допустити моніторингову комісію", – пояснив він.

Правозахисник зазначив, що питання міжнародних організацій "часто ігнорують".

"Для Білорусі це взагалі не питання, але інших процесуальних прав у адвокатів там немає, потрібно не тішити себе ілюзіями", – підкреслив Фейгін.

Контекст:

23 травня літак авіакомпанії Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса, здійснив екстрене приземлення нібито через повідомлення про мінування (згодом вибухових речовин на борту не виявили). "Для супроводу" літака за дорученням Олександра Лукашенка, який вважає себе президентом Білорусі, підняли винищувач білоруських ВПС.

Після перевірки борту білоруські спецслужби зняли з рейсу і затримали Протасевича та його дівчину, росіянку Софію Сапегу (в Мінську з літака зійшло ще кілька людей, у Ryanair підозрюють, що це були агенти КДБ Білорусі, Лукашенко заперечує). Їх визнали політв'язнями.

За даними білоруських ЗМІ, Протасевичу інкримінують три статті Кримінального кодексу Білорусі з максимальною санкцією до 15 років.

Переслідування Протасевича пов'язують із Telegram-каналом NEXTA. Паблік набув широкої популярності улітку минулого року завдяки висвітленню і координації протестів у Білорусі.

24 травня з'явилося відео з Протасевичем, у якому він говорить, що перебуває в СІЗО у Мінську, співпрацює зі слідством і дає свідчення "за фактом організації масових заворушень у Мінську". У Європі зазначали, що на обличчі журналіста було видно сліди побиття.

Країни ЄС, США, Канада, Україна та інші держави засудили дії влади Білорусі і закликали негайно звільнити затриманих.

3 червня на провладному каналі ОНТ з'явилося півторагодинне "інтерв'ю" Протасевича. У ньому опозиціонер, зокрема, сказав, що визнав провину у кримінальній справі про організацію масових заворушень, заявив, що не хоче більше "лізти в політику", а також прокоментував чутки про нібито участь у батальйоні "Азов". Водночас на його руках було видно сліди травм.

У команді лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської заявили, що Протасевич – "заручник у руках терористів". "Це не фільм, а запис результату тортур, і в такий спосіб режим свідчить проти себе", – сказала прессекретарка Тихановської Анна Красуліна. Радник Тихановської Франак Вячорка заявив, що Протасевич є "заручником режиму".

Батько Протасевича висловив упевненість, що його сина змусили говорити все, що було сказано в інтерв'ю ОНТ. Також він звернув увагу, що до Романа не допускають адвоката, але допустили телебачення.

У МЗС Великобританії заявили, що "інтерв'ю вочевидь проводили під примусом".