РФ цьогоріч закупила компоненти для РЕБ виробництва західних компаній на $12 млн – Єрмак

РФ обходить санкції для закупівлі іноземних компонентів
Фото: EPA

Попри запроваджені санкції, країна-агресор Росія й далі отримує західні високотехнологічні компоненти, які використовують для розроблення й налаштування засобів радіоелектронної розвідки й боротьби. Про це 7 жовтня написав у Telegram глава Офісу президента України Андрій Єрмак.

За його даними, 2023 року через китайських посередників РФ закупила аналізатори спектра й генератори сигналів на суму $38 млн від американської, німецької та швейцарської компаній.

2024 року ця сума становила $12 млн, що свідчить про продовження постачання, попри обмеження, заявив Єрмак.

"Так не має бути. Обмеження мають працювати, не можна заробляти на життях українців", – наголосив він.

Контекст:

ЄС, США й інші держави вперше запровадили санкції проти Росії у відповідь на її агресію щодо України 2014 року. 2022-го, після повномасштабного вторгнення російських військ, обмеження суттєво розширили.

Україна вперше ввела санкції проти компаній і громадян, причетних до російської агресії, 2015 року – за рік після того, як аналогічні заходи застосували США і ЄС. Відтоді українські й міжнародні санкції багаторазово розширювали і продовжували.

За інформацією глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum, із кінця лютого 2022 року на РФ наклали понад 19,5 тис. обмежень. Загалом із 2014 року, коли РФ окупувала Крим і частину території Донбасу, – більше ніж 22,2 тис. Росія – найбільш підсанкційна країна у світі, вона випередила Іран, Сирію й Північну Корею.

Однак РФ знаходить можливості обходити санкції, зазначав президент Володимир Зеленський. Про факти обходу санкцій Україна повідомляє партнерів. Зеленський наголошував, що якнайбільше глобальних гравців мають бути "абсолютно принциповими в дотриманні режиму санкцій проти Росії за терор".