Росія з легкістю обходить європейські санкції, щоб вести війну проти України – Kyiv Post

Така ситуація негативно позначається і на конкурентній ситуації на європейському ринку, пише Kyiv Post
Фото: depositphotos.com

Тисячі європейських компаній і підприємців вдаються до однакового типу лазівок на російський ринок, використовуючи треті країни або дочірні компанії, й у такий спосіб оминають міжнародні санкції лише за кілька бюрократичних кроків, тому санкції мають посилити. Про це пише видання Kyiv Post

"Інформацію про порушення санкцій такими компаніями можна легко знайти за допомогою розслідувань із відкритим вихідним кодом. Але забезпечення дотримання цих правил і покарання тим, хто стратегічно ухиляється від санкцій, немає. Українські офіційні особи та лідери країн-союзників вказали на ці зяючі прогалини. Вони закликали до надійнішої системи міжнародних санкцій і притягнення порушників до відповідальності", – вказує видання.

Зокрема, 12-й пакет санкцій, ухвалений ЄС наприкінці минулого року, продемонстрував недосконалість санкцій, адже послабив обмеження в деяких галузях замість того, щоб посилити їх. Наприклад, імпорт російських сталевих слябів європейськими країнами спочатку планували повністю припинити до жовтня 2024 року згідно з восьмим пакетом санкцій. Але 12-й пакет продовжив період, протягом якого компанії ЄС могли б знайти альтернативних виробників, до 2028 року з обмеженням імпорту 8,5 млн тонн, вказує видання.

"Фактичні обсяги імпорту російських слябів у період із жовтня 2022 року до вересня 2023 року виявилися на 32,5% меншими за встановлену квоту. Але, незважаючи на це, Єврокомісія не почала переглядати квоту на другий період. Квоти в нових санкціях фактично перевищили нещодавні рівні імпорту через лобіювання з боку європейських виробників: європейські покупці лобіювали такі дозволені обсяги постачання російських слябів, які дадуть їм змогу й далі працювати в межах поточних бізнес-моделей упродовж тривалого часу", – пише Kyiv Post.

Така ситуація негативно позначається і на конкурентній ситуації на європейському ринку: прокатні заводи, які працюють на російських напівфабрикатах, залишаться у вигіднішому становищі порівняно з інтегрованими виробниками, зазначає видання. Інші економісти вказують на проблеми з ухваленням санкційних правил, спричинені лобіюванням у певних потужних галузях.

"На ринку є сильні гравці, які здебільшого проти цих санкцій. І це підживлює всі обговорення – вони хочуть захистити свою можливість купувати дешеві товари з Росії", – сказала Kyiv Post експертка із санкцій Київської школи економіки Юлія Павицька.

Контекст:

У 12-му пакеті Євросоюз продовжив дію квот на російські сляби ще на чотири роки. Сумарний розмір квоти на імпорт цієї продукції із жовтня 2024-го до вересня 2028 року встановили в розмірі 8,5 млн тонн. Попередні санкції на імпорт слябів ввели в жовтні минулого року, в межах восьмого пакету санкцій: тоді ухвалили рішення, що він може тривати до кінця вересня 2024-го в межах установлених квот, а з 1 жовтня 2024 року імпорт мають припинити. Однак 12-й пакет санкцій фактично послабив раніше введені обмеження. Про це йдеться в аналітиці GMK Center.

Європейська сталеливарна асоціація EUROFER розкритикувала послаблення санкцій: там заявили, що це історична помилка, яка викривлює конкуренцію на європейському ринку й підживлює порочну систему, котра не тільки послаблює санкції ЄС проти РФ, але й суперечить кліматичним цілям блоку.